Incendiu de proporții la Filarmonica Națională ”Serghei Lunchevici”. Focul a distrus tavanul sălii de spectacole și acoperișul unui local din vecinătate
Embed:
Incendiu de proporții la Filarmonica Națională ”Serghei Lunchevici”. Focul a distrus tavanul sălii de spectacole și acoperișul unui local din vecinătate

Incendiu de proporții în Capitală. Cea mai importantă instituție de concert din țară, Filarmonica Națională a fost cuprinsă de flăcări în jurul orei 12. Fumul dens putea fi văzut de la sute de metri distanță, iar pompierii au avut o sarcină dificilă.

După mai bine de 7 ore de luptă cu flăcările, pompierii au reișit să localizeze incendiul de la Filarmonica Națională. Focul însă nu a fost stins, iar pompierii lucrează și la această oră. Acum sunt efectuate lucrări de demontare a construcției acoperișului, prin care pompierii speră să poată lichida focul.
Apelul la 112 a fost efectuat de către angajații Filarmonicii în jurul orei 12. 60 de pompieri au fost mobilizați să lupte cu vâlvătaia. Ei s-au împărțit în patru sectoare. Focul a fost atât de puternic încât s-a extins cu repezeciune, iar tavanul sălii principale a instituției culturale s-a prăbușit.
Focul a afectat și acoperișul unui local de lux din vecinătate. Potrivit informației preliminare, 3 500 de metri au fost afectați de incendiu.
Din fericire, oamenii din clădire au fost evacuați la timp, așa că nimeni nu a avut de suferit. Deocamdată nu se cunoaște cauza exactă a producerii incendiului. Până la această oră nu au fost raportate victime. Tot la această oră la fața locului au ajuns și expertii de la laboratorul experimental antiincendiar care efectuează toate cercetările de rigoare. Specialiștii vor realiza cercetarea statică și dinamică a locului incendiului pentru stabilirea circumstanțelor și a cauzei producerii incendiului.


”Erau câțiva muncitori, trei sau patru muncitori care făceau sudura. Erau la repetiție 30 de oameni și administrația. În jur de 50 de oameni am fost. I-am evacuat pe toți”.

Directorul instituției crede că incendiul ar fi pornit de la niște lucrări de sudare a unei țevi.

”Se făceau lucrări într-un local mai vechi, într-un veceu, se tăia o țeavă. Se făceau lucrări de sudat și de la o scânteie probabil s-a aprins. Când am simțit fumul, inginerii au sesizat și au chemat pompierii”.

"Eu bănuiesc că niște lucrări se duceau și cred că s-a aprins. - La acoperiș? - Nu la acoperiș, dar în partea stângă al toaletele vechi."

Accesul în zonă a fost restricționat, iar oamenii din preajmă au fost evacuați.

”Îmi pare rău că arde, căci este averea statului și este și averea noastră”.

”Avem părere că a venit încă o năpastie pe capul poporului.
- Credeți că pagubele vor fi mari?
- Păi pagubele, indiferent că mari sau mici, sunt pagube”.

Secretarul de stat în domeniul culturii, Andrei Chistol a monitorizat situația mai multe ore la rând.

'' În primul rând va fi o expertiza tehnică a clădirii. În funcție de aceasta se va face proiectarea și se vor începe lucrările. Suntem în perioada de toamnă, urmează partea rece a anului și trebuie să ne mișcăm foarte repede. ''

Clădirea "Filarmonicii Naționale" datează din a doua jumătate a secolului 19. Ea găzduiește două săli de concerte, cu câte 773 și, respectiv, 214 locuri, săli de repetiții pentru cor, orchestră și balet.
Clădirea Filarmonicii are statut de monument de patrimoniu cultural.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.