Începând de astăzi, BNM pune în circulație monede noi de unu, doi, cinci și zece lei. Cum arată acestea
Embed:
Începând de astăzi, BNM pune în circulație monede noi de unu, doi, cinci și zece lei. Cum arată acestea

Monede noi de unu, doi, cinci și 10 lei au fost puse astăzi în circulație de Banca Națională a Moldovei. Banii sunt confecționați din oțel placat cu nichel. Aceștia vor ajunge în buzunarele moldovenilor în luna aprilie, după ce BNM va încheia campania de informare a cetățenilor despre noile monede. Banii vor putea fi folosiți concomitent cu leii de hârtie. 

Monedele de 1 și 2 lei sunt confecționate din oțel placat cu nichel și au o nuanță argintie.  Moneda de cinci lei este argintie în centru și aurie pe margine, iar cea de zece invers. Decizia de a pune în circulație noile monede a fost luată în urma unui studiu privind utilizarea banilor în numerar în Republica Moldova.

"Moneda Națională, leul a trecut printr-o adevărată furtună în 2015 și de atunci și-a revenit, și-a stabilizat cursul. Unii chiar spun că prea puternic s-a apreciat față de dolar șu euro. Cetățenii noștri acum folosesc fără teamă moneda noastră națională. Banca Națională a acumulat rezerve internaționale puternice, de fapt am atins un record istoric luna trecută", a spus guvernatorul Băncii Naționale, Sergiu Cioclea.

Înlocuirea treptată a leilor din hârtie cu cei din metal, va oferi posibilitatea BNM să facă economii substanțiale. 

"Banca Națională în timp va câștiga cel puțin peste 300 de milioane de lei. Ele valorează mai puțin decât nominalul lor. Ne gândim că pornind cu anul 2021, deja nu vom mai avea bancnote de 1", a afirmat viceguvernatorul Băncii Naționale, Ion Sturzu.

Președintele Parlamentului, Andrian Candu spune că acest pas făcut de BNM demonstrează că Moldova a ajuns la un nou nivel de dezvoltare. 

"Monedele nu doar sunt din punct de vedere economic importante. E încă o dovadă că noi reușim cu brio de restabilire a încrederi în sectorul financiar bancar, în economie. Abia aștept să le vedem în circulație", a declarat președintele Parlamentului, Andrian Candu.

Moldovenii s-au arătat încântați de decizie.  

Pentru prima dată, moneda națională a Republicii Moldova a fost pusă în circulație în data de 29 noiembrie 1993. 

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.