Incertitudine în prag de iarnă. Vicepremierul, Andrei Spînu, nu a reușit să discute cu directorul general al Gazprom
Embed:
Incertitudine în prag de iarnă. Vicepremierul, Andrei Spînu, nu a reușit să discute cu directorul general al Gazprom

Suntem în prag de iarnă, dar încă nu știm cât vom plăti, din noiembrie, pentru gazele naturale rusești.
Vicepremierul Andrei Spânu a declarat astăzi, la revenire din Federația Rusă, că încă nu avem un contract semnat, iar negocierile vor începe săptămâna aceasta.
Andrei Spânu a ținut să menționeze că încă nu s-a întâlnit cu directorul general al Gazprom, Alexei Miller.

"Din păcate, din motive obiective nu am discutat cu domnul Miler. Sper să reușesc să am această discuție în perioada următoare. "


Vicepremierul a precizat însă că a discutat cu Elena Burmistrova, vicepreședintele comitetului executiv al Gazprom și director al "Gazprom export" despre creșterea volumului de gaze livrate țării noastre în luna octombrie. Amintim, că Moldovagaz a cerut consumatorilor industriali să micșoreze consumul de gaze, deoarece a fost contractat doar 67 la sută din volumul necesar. Iar noul contract de livrare al gazelor este încă în ceață. Pentru luna aceasta plătim 790 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaze, față de 127 de dolari cât plăteam în ianuarie, după modificarea formulei de calcul a prețului.


"Am ținut să menționez că prețul la formula actuală, din luna octombrie, nu este unul justificat, ar fi nerealist pentru Moldova. De asemenea, este în neconcordață cu modul în care au fost semnate contractele anterior. Am solicitat să extindem contractul la condițiile vechi, ale anului trecut. "


Discuțiile dintre Guvern, Gazprom și Moldovagaz vor continua în această săptămână, fie la Chișinău, fie în format online, a anunțat vicepremierul Andrei Spânu. Potrivit lui, negocierile au loc cu dificultate din cauza datoriilor istorice de 450 de milioane de dolari față de Gazprom și implementarea Pachetului Energetic 3. Între timp, autoritățile noastre discută cu România, Ucraina și Uniunea Europeană posibile achiziții de gaze naturale. În cel mai pesimist scenariu, statul ar putea folosi combustibil alternativ din rezerva de stat.


"- Pentru folosirea acestor rezerve, sunt necesare anumite proceduri, noi lucrăm că, dacă, sper să nu ajungem, să fim pregătiți. - Dar câtă rezervă de stat avem? - Aceasta informație este, din păcate, secretă. Știți că partea cu rezerva de stat este secretă. - Dar pe cât timp ne-ar ajunge? Spinu - Haideți să nu insistăm.

Totodată, Andrei Spânu a precizat că indiferent de prețul gazelor naturale rusești, statul va compensa o parte din facturi.


"340 de mii de gospodării care consumă mai puțin de 30 de metri cubi pe lună. Peste 91 mii de gospodării consumă între 30 și 100 metri cubi pe lună. Peste 147 mii gospodării cu consum între 100 și 300 metri cubi. Și cei care consumă cel mai mult, peste 300 de cubi pe lună, sunt în jur 52 de mii gospodării."


Consumatorii casnici vor achita pentru octombrie același tarif de aproape 4 lei și 30 de bani pentru un metru cub, chiar dacă gazul rusesc cumpărat din Rusia este mai scump. Anterior, Moldovagaz a anunțat că va cere Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică majorarea tarifului mediu pentru consumatorii finali cu 35 la sută. Contractul dintre Moldovagaz și Gazprom a expirat în 30 septembrie și a fost prelungit, doar pentru luna octombrie.


Spînu a mai declarat că nu există probleme cu asigurarea cu energie electrică. Amintim, că zilele trecute, Centrala de la Cuciurgan a avertizat Chișinăul că ar putea reduce volumul de energie electrică din 11 octombrie, dacă MoldovaGaz nu va ajunge la o înțelegere cu Gazprom până pe 10 octombrie.


"M-am asigurat că acest lucru nu se va întâmpla și nu ne vom confrunta cu o situație de criză. De altfel, pentru moment, nu există niciun temei de îngrijorare. Or după cum vedeți livrările de energie electrică sunt la nivelul ca să sigure această securitate."

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.