INDIFERENȚĂ și CRUZIME. O bătrână din Ungheni trăiește din mila vecinilor într-o casă ce stă să se prăbușească
Embed:
INDIFERENȚĂ și CRUZIME. O bătrână din Ungheni trăiește din mila vecinilor într-o casă ce stă să se prăbușească

O bătrână din comuna Măcărești, raionul Ungheni, este victima unui conflict dintre fii săi. Ajunsă la vârsta de 78 de ani, femeia este nevoită să trăiască în singurătate și din mila vecinilor.

Se întâmplă din cauză că unul dintre fii nu îi permite celuilalt să-și viziteze mama, chiar dacă nici el nu îi oferă ajutor. Femeia este ajutată de autoritățile locale, care vin periodic și îi aduc produse alimentare.

Însă, deseori, bătrâna refuză acest ajutor.

Mătușa Maria știe ce înseamnă să lucrezi o viață întreagă, să crești copii, iar într-un final, să rămâi prizonier în propria casă. Bătrâna stă între patru pereți de lut, iar în cameră are doar un pat, un televizor și un aragaz. 

"Statul mi-a dat haine și produse mi-au dat și cu pensia. Cu pensia trăiesc. Da de ce să-mi fie greu? Imi e drag să am, să trăiesc. Cine e dator tot să-mi dea și să-mi dea. Am muncit la colhoz", a spus pensionara Maria Cărchilan.

La cei aproape 80 de ani, femeia se deplasează cu greu, iar din lipsă de resurse financiare, a fost nevoită să-și improvizeze două cârje.

Deși are doi feciori, se pare că niciunul dintre ei nu se grăbește să o ajute. În timp ce fiul cel mare nu i-a mai pășit de mult timp pragul, cel mic o vizitează des, însă vecinii spun că acesta ar fi dependent de băuturi alcoolice.

Mai mult, sătenii afirmă că fiul cel mic și-ar bate mama, femeia însă neagă acest lucru. 

"Am căzut. Iată aici eram vânătă. Zău că am căzut, încă și acum am durere. Da încă să mai beau m-aș duce de-a dura", a mai menționat pensionara Maria Cărchilan.

Fiii bătrânei nu au fost de găsit, iar nepoata ei afirmă că familia lor își dorește să o viziteze, însă cel de-al doilea fiu al Mariei Cărchilan nu le permite.

"Asta nu e adevărat nimic ce v-au spus că tata nu vrea să o viziteze. Tata vrea să o viziteze, dar problema e că fratele nu vrea să-l primească acolo. Noi am vrut să ne ducem că știm că la ei situația e grea, dar din motiv că el spune că avem casa noastră, nu vroia să-l primească în ogradă", a precizat nepoata bătrânei, Viorica Cărchilan.

Vecinii sunt cei care o ajută și îi mai aduc câte o farfurie de mâncare.

În țara noastră, părinții pot obliga copiii să le plătească o pensie de întreținere. Această prevedere este stipulată în Codul familiei. Avocatul Vitalie Postolache spune că de această clauză nu se face prea des uz și practic de fiecare dată drept de cauză li se acordă părinților. Mai mult, dacă aceștia nu-și pot plăti un avocat, atunci pot apela la un apărător de stat.

"Suma finală a pensiei de întreținere ce trebuie să o achite copilul matur părintelui inapt de muncă și care necesită sprijin material se determină într-o sumă bănească fixă în funcție de venitul și cheltuielile fiului. Părinții au dreptul să ceară de la copii maturi pe lângă plata lunară a unei pensii de întreținere și cheltuieli suplimentare", a afirmat avocatul Vitalie Postolache.

Potrivit datelor oferite de Direcția Asistență Socială, peste 840 de persoane din Ungheni beneficiază de servicii de îngrijire la domiciliu. Lucrătorii sociali sunt obligați să le cumpere alimente, să le prepare mâncare și să facă curățenie în locuințele acestora.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.