Inevitabilul s-a produs! Uniunea Europeană nu-l recunoaște pe Alexandr Lukașenko drept președinte al Belarusului
Embed:
Inevitabilul s-a produs! Uniunea Europeană nu-l recunoaște pe Alexandr Lukașenko drept președinte al Belarusului

Uniunea Europeană nu îl recunoaște pe Alexandr Lukașenko drept președinte al Belarusului. Acest lucru a fost confirmat de către Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell, în debutul unei ședințe plenare a Parlamentului European, dedicată situației din Belarus. Ce-i drept, oficialul european a încurcat Belarusul cu Ucraina în timpul discursului, însă a fost corectat de colegi și a menționat ulterior că s-a referit la Belarus.

"Pentru noi situația este clară. Considerăm că alegerile din 9 august au fost fraudate. Prin urmare, Alexandr Lukașenko nu este președintele legitim al Ucrainei, pentru noi... pardon, al Belarusului."

Conform datelor Comisiei Electorale Centrale de la Minsk, Alexandr Lukașenko a obținut 80 la sută din totalul sufragiilor după alegerile prezidențiale din 9 august. Principala lui rivală, Svetlana Tihanovskaia, care se află acum în Lituania, a adunat doar 10 la sută din voturi. Opoziția din Belarus a declarat, a doua zi după scrutin, că deține informații că alegerile au fost fraudate și că, de fapt, câștigătoare ar fi Tihanovskaia. După mai bine de o lună de la încheierea scrutinului, inaugurarea lui Alexandr Lukașenko așa și nu a avut loc. Continuă însă protestele împotriva liderului de la Minsk. Astăzi, România a acordat 100 de mii de euro pentru a sprijini societatea civilă și presa independentă din Belarus. Constribuția a fost transferată Organizației European Endowment for Democracy, specializată în acordarea de asistență pentru proiecte de consolidare a democrației și drepturilor omului în vecinătatea Uniunii Europene. În urmă cu aproape o lună, și UE a oferit un sprijin financiar în valoare de 53 de milioane de euro pentru societatea civilă și victimele violențelor din Belarus. În același timp, Rada Supremă de la Kiev a aprobat inițiativa UE de a impune sancțiuni Belarusului. Deputații ucraineni sunt de părere că alegerile prezidențiale din 9 august nu au fost nici libere, nici corecte.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.