Instituția Publică Compania "Teleradio-Moldova" ar putea reveni în subordinea directă a majorității parlamentare
Embed:
Instituția Publică Compania "Teleradio-Moldova" ar putea reveni în subordinea directă a majorității parlamentare

Răsturnare de situație în presa moldovenească. Instituția Publică Compania "Teleradio-Moldova" ar putea reveni în subordinea directă a majorității parlamentare, așa cum a fost până în 2018. Deputații PAS au înregistrat un proiect de lege de modificare a Codului Serviciilor Media Audiovizuale privind trecerea sub controlul legislativului a Consiliului de Supraveghere al TRM, care este acum subordonat Consiliului Audiovizualului. Autorii inițiativei pretind că astfel vor reuși să responsabilizeze radiodifuzorul public național. Pe de altă parte, conducerea Consiliului Audiovizualului susține că aceste modificări vor provoca subordonarea politică a Companiei "Teleradio-Moldova". Între timp, deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor  reclamă că proiectul de lege al guvernării contravine standardelor internaționale în domeniu.


Potrivit proiectului, Consiliul de Supraveghere și Dezvoltare al "Teleradio-Moldova" va fi format din șapte membri, care vor fi numiți prin hotărârea Parlamentului, pentru un singur mandat de șase ani. Mai exact, trei dintre aceștia ar urma să fie propuși de fracțiunile parlamentare, cu respectarea proporționalitații dintre majoritate și opoziție. Președinția și Guvernul vor delega câte un membru. De asemenea, urmează să fie numiți doi membri din partea societății civile.

"Introducerea unor prevederi care vor permite responsabilizarea furnizorului public național de servicii media, Compania "Teleradio Moldova", prin instituirea unui mecanism de control parlamentar și prin reformarea organului se supraveghere a activității sale - Consiliul de Supraveghere și Dezvoltare. Proiectul de lege propune ca mandatul membrilor Consiliului de Supraveghere, al directorului general, al Companiei "Teleradio-Moldova" și al directorilor generali adjuncți să înceteze de drept, la data intrării în vigoare a modificărilor."

Președintele Consiliului Audiovizualului, Ala Ursu-Antoci, susține că proiectul nu a fost consultat cu instituția pe care o conduce și va avea consecințe grave asupra activității radiodifuzorului public național.

"Este o subordonare politică atât a Consiliului Audiovizualului, cât a Consiliului de Supraveghere, a unicului furnizor național. Cred că aici este vorba despre cenzură. Nici nu ne-au chemat, nici nu ne-au întrebat, nimic. Eu, cel puțin, nu am avut nicio discuție și colegii mei - la fel."

Chiar dacă încă nu a fost supus dezbaterilor publice, proiectul de lege al PAS deja a fost inclus pe agenda Parlamentului și, potrivit opoziției, ar urma să fie adoptat în grabă chiar în această săptămână. Deputații comuniști și socialiști cer retragerea proiectului și insistă ca documentul să fie mai întâi supus unei expertize din partea structurilor internaționale.

"Guvernarea, declarată proeuropeană, își propune într-un mod barbar să-și subordoneze politic aceasta instituție, dar și Consiliul Audiovizualului. Jurnaliștii, ONG-uri de specialitate au luptat pentru a scoate aceasta instituție de sub subordonarea politică, astăzi însă PAS, fără discuții publice, fără expertiza Consiliului Europei, fără a apela la experiența instituțiilor similare din alte țări, își dorește să subordoneze audiovizualul controlului parlamentar."

Inițiativa deputaților Partidului Acțiune și Solidaritate a fost criticată dur și de către jurnalista Angela Aramă, care este unul dintre autorii legislației audiovizuale din 2006. Potrivit ei, ceea ce vrea să facă actuala putere cu "Teleradio-Moldova" este grotesc, inacceptabil și dincolo de orice limite de fațadă "democratică".

"Eu înțeleg contextul și motivul de fațadă pentru care se fac aceste modificări, nimeni dintre noi, probabil, nu este mulțumit de ceea ce se întâmplă la "Teleradio Moldova", dar ceea ce se propune acum nu este o soluție, nu va face decât să ne arunce într-o epocă de care noi am vrut să ne scăpăm cu toții, într-o epocă dictatorială, legea nu poate fi schimbată în halul acesta, conjunctural, legea trebuie să fie bună pentru toate timpurile."

Conducerea Instituției Publice Compania "Teleradio-Moldova" ne-a comunicat că deocamdată nu va comenta inițiativa PAS.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.