Interviu EXCLUSIV cu episcopul de Orhei, Siluan: Sărbătoarea Crăciunului este o invitație pentru toți creștinii să se apropie de lucrurile spirituale
Embed:
Interviu EXCLUSIV cu episcopul de Orhei, Siluan: Sărbătoarea Crăciunului este o invitație pentru toți creștinii să se apropie de lucrurile spirituale

Sărbătoarea Crăciunului este o invitație pentru toți creștinii să uite de lucrurile materiale și să se apropie de cele spirituale. Este perioada în care trebuie să fim mai buni, iertători, să fim mesageri ai păcii și să-i ajutăm pe cei aflați în nevoie.

Declarațiile au fost făcute de Episcopul de Orhei, Vicarul Mitropoliei Moldovei și starețul Mănăstirii Curchi Siluan, în cadrul unui interviu oferit reporterului Prime, Mihaela Blanaru. Înaltul Ierarh susține că trebuie să împărțim bucuria Nașterii Domnului cu cei mai triști ca noi, cu bătrânii neajutorați și copiii rămași orfani.

Mihaela Blanaru, reporter PRIME TV: Preasfinția voastră, enoriașii din Moldova și cei din întreaga lume marchează acum nașterea Mântuitorului. Este perioada în care fiecare dintre noi își îndreaptă gândurile spre pace și liniște sufletească. Tradițional, aici, la Mănăstirea Curchi a fost oficiată slujba de Crăciun. Prin ce este deosebită această slujbă?

PS Siluan, Episcop de Orhei, Vicar al Mitropoliei Moldovei: Sensul sărbătorii este bucuria între oameni, pace pe pământ și între oameni bună înțelegere, pentru că trăim într-o lume învăluită de ură, de neînțelegere. Iertarea, pacea - mesajul transmis de îngeri în Betleem, la peștera din Betleem în momentul nașterii Mântuitorului este mai actual ca oricând. Ne dorim tare mult ca sărbătoarea nașterii Mântuitorului să se facă pentru fiecare dintre noi o sărbătoare a păcii, a bucuriei și a împăcării. Sfânta liturghie care este sensul trăirii noastre creștine, este cea care ne adună și care ne unește.

Noi, de fapt, vorbim despre un eveniment cu adevărat istoric pentru întreaga suflare creștinească. Se spune că Isus Hristos a adus cu el lumina și a îndepărtat întunericul. Cum este percepută această sărbătoare de enoriașii din ziua de azi?

E un pic mai dificil să ne referim la percepția sărbătorii de către cei de astăzi. Omul contemporan uneori se lasă alunecat și ispitit de tot ce înseamnă materie și material, dar în pofida acestor provocări omul contemporan știe că fără Dumnezeu nu putem realiza nimic. O mulțime de oameni din diferite colțuri ale țării și din afara hotarelor ei au preferat să se reculeagă aici în bătrânii și frumoșii codri ai Orheiului și să serbeze Crăciunul așa cum serbăm noi moldovenii cu străbunul și frumosul nostru colind, care este un mesaj și o chemare spre pace și împăcare.

Că tot ați pomenit de colind. Crăciunul este frumos și prin tradițiile moldovenești, și aici desigur vorbim despre colind. Totuși, din păcate, tot mai puțini colindători. De ce credeți că se întâmplă asta?

Valorile de fapt se nasc în biserica cea mică, în familie. De nașterea mântuitorului, în calitatea noastră de Ierarh al bisericii noastre ortodoxe din Moldova am lansat o invitație către toate familiile noastre creștine să acordăm mai multă atenție laturii noastre spirituale. Și fie ca această invitație să fie actuală pentru fiecare dintre noi. Dacă nu în celelalte zile, poate în aceste zile de Crăciun.

Cum ar trebui să se comporte un creștin adevărat în această perioadă? Sunt anumite reguli?

Un creștin adevărat trebuie să se comporte ca atare pentru că un om care poartă numele de creștin și care este chemat să se asemene întru toate modelului de trăire a Domnului și Mântuitorului trebuie să fim buni, iertători, înțelegători și să fim mesagerii păcii și ai înțelegerii. Putem împărți această bucurie a sărbătorii cu cei mai triști ca noi, cu oameni rămași singuri, cu bătrâni care nu au cine să-i întindă o mână de ajutor, cu copii rămași orfani de părinți. Sărbătoarea Crăciunului ne oferă acest prilej.

Acum vreau să vorbim puțin și despre Mănăstirea Curchi, care este unul din cele mai importante monumente ale arhitecturii. Știm că teritoriul mănăstirii necesita a fi restaurat și s-a reușit deja acest lucru. Mai exact ce s-a făcut și cum a fost posibil aceste lucru?

Cu eforturi conjugate s-a reușit parțial reedificarea mănăstirii, de fapt partea centrală, cele două biserici de căpetenie, principalele clădiri au fost refăcute. Astfel orice moldovean, dar și cei din afară venind la Curchi pot gusta din bucuria regăsirii lor în tot ce înseamnă spiritual. Discutând cu pelerinii care vin aici exclamă de parcă ești în rai, când vii la Curchi de parcă timpul s-a oprit în loc.

A fost nevoie de oameni cu dragoste de tot ce înseamnă sfânt, de tot ce înseamnă țară, de tot ce înseamnă biserică și ortodoxia noastră. Am putea aduce mai multe nume notorii din țara noastră, aici mărefer la domnul Vlad Plahotniuc. Și dacă îmi îngăduiți să vorbesc anume despre omul Vlad Plahotniuc, dar nu despre politicianul sau președintele de partid. Domnia sa, atunci în 2006 s-a implicat primordial în tot ce înseamnă lucrări de restaurare și refacere a complexului monastic. De atunci până astăzi, în pofida multor provocări în care a fost implicat domnia sa am fost periodic sprijiniți. Mulțumiri și recunoștință vreau să adresez domniei sale domnului Vlad Plahotniuc.

Este un loc aparte, un loc recules de oameni chiar dacă Mănăstirea Curchi este din cele ami vizitate mănăstiri din țara noastră. Aici zi de zi, dimineața devreme și seara târziu se lucrează rugăciunea pentru țară, pentru biserica noastră, pentru oamenii acestei țări, pentru conducerea țării. Și atunci când toți stau liniștiți și se odihnesc aici la Mănăstirea Curchi se lucrează rugăciunea neîntreruptă.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.