Interviu EXCLUSIV pentru Primele Știri cu președintele CEC, Alina Russu: Cetățenii trebuie să conștientizeze puterea votului
Embed:
Interviu EXCLUSIV pentru Primele Știri cu președintele CEC, Alina Russu: Cetățenii trebuie să conștientizeze puterea votului

Perioadă de foc pentru Comisia Electorală Centrală, la începutul anului 2019. Peste 25 de mii de funcționari electorali vor fi implicați în organizarea scrutinului parlamentar din februarie 2019, dar și a referendumului republican, care va avea loc în aceeași zi.

Numărul persoanelor antrenate de CEC ar putea crește, în funcție de complexitatea procesului electoral. Declarația a fost făcută de către președintele Comisiei Electorale Centrale, Alina Russu, în cadrul unui interviu oferit reporterului PRIME TV, Mihaela Blanaru. 

Mihaela Blanaru: Doamna Russu, suntem în plin proces electoral pentru alegerile parlamentare din 24 februarie, dar și pentru referendum. Presupun că acum, voi, cei de la CEC, aveți foarte multă muncă. Iată de ce vă mulțumesc că ați găsit timp pentru noi. Vom discuta în detaliu despre procedura care are loc în această perioadă, însă până atunci vreau să discutăm despre cum a fost anul 2018 pentru CEC. Cum a decurs activitatea și care au fost principalele provocări?

Alina Russu: Anul 2018 a fost un an complex din punct de vedere al evenimentelor electorale. Complexitatea vine în primul rând din faptul că sistemul electoral  în baza căruia vor fi organizate alegerile parlamentare a fost modificat ceea ce imprimă mai multă capacitate instituțională, mai multă responsabilitate și mai mult profesionalism din partea echipei Comisiei Electorale Centrale Ne-am propus să desfășurăm și am realizat de fapt o campanie amplă de informare a cetățenilor și a subiecților implicați în activitățile electorale de a aduce la cunoștință care sunt modificările operate și am vorbit despre necesitatea dezvoltării și în continuare a democrației prin organizarea alegerilor corecte, incluzive transparente, libere.

Mihaela Blanaru: 2018 a fost marcat și de invalidarea alegerilor locale din Chișinău. A afectat asta cumva imaginea Comisiei Electorale Centrale?

Alina Russu: Funcționarii electorali implicați în procesul de organizare care în instanța de judecată au solicitat validarea alegerilor. Noi, funcționarii electorali ne-am făcut munca, am realizat această activitate cu abnegație și cu responsabilitate. Sigur că rezultatele sau totalizarea rezultatelor ne-a marcat, ne-a afectat și asta ne face să avem o atitudine și o implicare și mai responsabilă și mai profesionistă față de următoarele alegeri și în special alegerile care ne așteaptă în 2019.

Mihaela Blanaru: Această situația a dus la modificarea legislației electorale, și aici mă refer la excluderea Zilei Tăcerii. Cum vedeți dumneavoastră această schimbare?

Alina Russu: În mare parte nu imprimă careva activități suplimentare din partea funcționarilor electorali pentru că alegerile parlamentare organizate al adata de 24 februarie 2019 împreună cu referendumul republican consultativ în organizarea acestor scrutine vor fi implicați peste 25 de mii de funcționari electorali. Aici mai mult vreau să revin al implicarea subiecților principali în aceste scrutine, concurenții electorali care ar trebui să manifeste o responsabilitate enormă în ceea ce vizează acțiunile de agitație electorală efectuată în ziua alegerilor, în ziua votării și în ziua precedentă în așa fel ca să păstrăm echilibru în societate, să nu ducă agitația electorală la anumite dezordini a ordinii publice sau anumite situații de conflict

Mihaela Blanaru: După cum spuneam mai sus, anul 2019 este unul probabil mai greu pentru CEC, dat fiind faptul că vor avea loc alegeri parlamentare, referendum și deja în vară alegeri locale. Cat de pregătită este instituția pentru aceste evenimente?

Alina Russu: Eu sunt sigură că echipa Comisiei Electorale Centrale și toți funcționarii electorali despre care vă vorbeam vor avea o atitudine responsabilă și profesionalistă.

Mihaela Blanaru: Vreau să înțeleg mai exact cat de multa munca va implica faptul că vom avea în aceeași zi și alegeri parlamentare și referendum? E nevoie de mai mulți angajați, implică cheltuieli suplimentare?

Alina Russu: Codul Electoral, care este Constituția electorală când vorbește de termeni de organizare a uni scrutin aplică zile calendaristice, ceea ce înseamnă că echipa CEC, funcționarii electorali din organele electorale inferioare nu vor avea parte la propriu sau la figurat de sărbătorile de iarnă pentru că în debutul fiecărui scrutin aprobăm programul calendaristic, care implică toate acțiunile care trebuie să fie realizate și termenii sunt foarte restrânși, de la o zi, la trei, cinci zile. De aceea sigur că aici implică mai mult efort, mai multe resurse umane și în perioada electorală  noi avem posibilitatea să angajăm personal suplimentar pentru a realiza sarcinile puse.

Mihaela Blanaru: Ați spus despre personal suplimentar. Știți deja de câte persoane veți avea nevoie în plus?

Alina Russu: Dacă vorbim la nivel de autoritatea electorală centrală vom avea suplimentar până la 15 persoane implicate. Dar în funcție de necesitățile sau provocările care pot interveni, noi putem atrage suplimentar încă funcționari implicați pe partea de organizare a scrutinului.

Mihaela Blanaru: Un element la fel de important în aceste alegeri este și certificatul de integritate. Într-un final Comisia Electorală Centrală este cea care spune ultimul cuvânt?

Alina Russu: Certificatul de integritate trebuie să-l aducă toți candidații inclusiv candidații care trebuie să fie incluși în lista partidelor politice sau blocurilor. Certificatul de integritate este un document nou, stabilit de Codul Electoral, dar el imprimă informația care și anterior se solicita pe partea de cazier juridic. Dacă persoana nu are interdicții de a se înscrie în cursa electorală

Mihaela Blanaru: Este și asta o provocare? Întreb pentru că, de exemplu, o persoană care este condamnată, dar nu definitiv, vine cu acest certificat de integritate, în care sunt scrise toate păcatele lui și CEC poate să-l accepte doar din motivul că nu este o decizie definitivă, deși este o persoană controversată. Iar astfel de personaje ar putea să fie multe. 

Alina Russu: Certificatul de integritate conține informația doar cu privire la deciziile care au rămas definitive și aici fie că vorbim de decizia Autorității Naționale de Integritate de aplicare a sancțiunilor complimentare, interdicția de a ocupa o funcție publică pentru o anumită perioadă, fie această sancțiune se regăsește în decizia instanței de judecată. Nu trebuie să uităm un principiu fundamental constituțional prezumția nevinovăției. Acest document nu  imprimă careva presupuneri sau viziuni personale față de integritatea unei persoane sau alteia.

Mihaela Blanaru: Pe scurt, ce trebuie să știe cetățenii despre procesul electoral care urmează? 

Alina Russu: Să fie conștienți de puterea votului care le aparține nu doar în ziua votării, dar le aparține pe perioada întregului mandat legislativ.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.