Intoxicația cu pastile din satul Prodănești: Șapte elevi au fost externați, iar alți patru mai rămân la spital
Embed:
Intoxicația cu pastile din satul Prodănești: Șapte elevi au fost externați, iar alți patru mai rămân la spital

Patru dintre cei nouă elevi din satul Prodănești care s-au intoxicat, ieri, la școală, cu pastilele unei colege, rămân internați în spital. Potrivit medicilor, ceilalți copii se simt bine și au fost externați. Administrația gimnaziului în care s-a produs incidentul, dar și câțiva profesori, sunt vizați într-o anchetă de serviciu, deschisă, astăzi, de reprezentanții Direcției raionale de învățământ din Florești.

Directorul interimar al gimnaziului din satul Prodănești spune că, în total, 11 elevi au consumat pastilele pentru tensiune intracraniană ale unei colege, fără a o anunța, iar nouă dintre ei au început să se simtă rău. Totul ar fi avut loc în timpul unei pauze, în curtea instituției.

"Colegii din clasă făcând o glumă așa mai vedeți de prost gust au luat pastilele din geantă și au început a împărți între ei. Fără voie, fără permisiune. Efectul s-a văzut o oră, o oră jumate când au început a avea dureri de cap, amețeli. Profesorii la lecție au observat că copiii nu reacționează", a afirmat directorul interimar, gimnaziul din satul Prodănești, Lilia Juncu.

Profesorii au fost cei care au alertat medicii. Inițial, nouă elevi au fost internați, dintre care doar patru mai rămân în spital.

"Stare de gravitate ușoară. Încă urmează tratament. Un copil a fost transferat din secția Reanimație dimineața. Starea lui evident cu ameliorare și am avut trei copii care au stat la supraveghere, starea lor la moment satisfăcătoare", a spus medicul Alexandru Ciocîrlan.

Medicii susțin că elevii au consumat câte jumătate și câte o pastilă de Clonazepam, un preparat care poate induce o stare de relaxare.

"Medicamentul care l-au primit copiii dați este un medicament cu acțiune neuroleptică, cu o acțiune sedativ, cu o acțiune relaxantă și în consecință pacienții aveau slăbiciuni generale, erau somnolenți", a spus șeful adjunct al Spitalului Raional din Florești, Ludmila Capcelea.

Specialiștii Centrului Național de Sănătate Publică afirmă, însă, că elevii ar fi consumat mai multe tipuri de pastile.

"Consecințele ar fi putut fi foarte grave, dat fiind că copii din cazul ăsta, clasa a șapte - a opta au primit trei feluri de pastile și în această combinație dacă nu era asistența medicală urgența la timp acordată puteau să fie cazuri imprevizibile", a zis directorul CNSP, Iurie Pînzaru.

În urma acestui caz, reprezentanții Direcției raionale de învățământ din Florești au pornit o anchetă.

"În ancheta de serviciu sunt vizați nemijlocit directorul instituției date, cadrele didactice, diriginții, asistentul medical. Dacă vor fi găsiți vinovați atunci vor fi sancționați disciplinar", a afirmat specialistul, Direcția Educație Florești, Angela Balan.

Cazul este investigat și de procurori.

"Pe marginea cazului este deschis proces penal, urmând a fi stabilite persoanele vinovate de producerea incidentului. - În ce caz veți iniția o cauză penală? - În cazul în care stabilim persoane vinovate de intoxicația copiilor dați, inclusiv factorii din cadrul instituțiilor medicale", a spus procurorul din cadrul Procuraturii Florești, Lilia Mîțu.

Procurorii s-au referit la angajații instituției medicale în care eleva care a adus pastilele la școală a primit tratamentul. Părinții fetei au refuzat să discute cu presa, dar le-ar fi spus profesorilor că nu au știut că fiica lor a luat pastilele cu ea la școală. Cei 11 elevi care au consumat preparatele au între 12 și 13 ani.

De la începutul acestui an, 775 de oameni au ajuns la spital după ce s-au intoxicat cu medicamente, iar aproape jumătate dintre ei sunt copii.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.