Ion Ceban acuză unii funcționari că ar încerca să blocheze actuala platformă gratuită de monitorizare a bolnavilor de COVID-19
Embed:
Ion Ceban acuză unii funcționari că ar încerca să blocheze actuala platformă gratuită de monitorizare a bolnavilor de COVID-19

Edilul Capitalei, Ion Ceban, îi acuză pe unii funcționari că ar încerca să blocheze administrarea Platformei JIRA, prin care medicii de familie monitorizează bolnavii de COVID-19, tratați acasă.
Primarul spune că acest sistem a fost oferit cu titlu de gratuit, iar unele persoane au interesul de a elabora alte platforme care să fie achitate din banii municipalității.
Ceban a refuzat să ofere nume și nici nu a precizat în ce instituții aceștia lucrează.

Platforma JIRA este o aplicație lansată în luna aprilie a anului trecut, în care bolnavii de COVID-19, care se tratează la domiciliu, pot indica toate simptomele pe care le au. În așa fel, medicii de familie văd automat aceste informații și nu trebuie să mai sune fiecare pacient. Potrivit șefului adjunct al Direcției Asistență Socială și Sănătate, Boris Gîlca, sistemul și-a demonstrat eficacitatea. Acesta mai spune că platforma este ușor de folosit și îndeamnă pacienții, care se tratează acasă, să solicite insistent de la medicul de familie codul personal cu ajutorul căruia pot accesa aplicația.

"Este primul și unicul sistem de monitorizare a pacienților cu COVID. Am dat această informație și în comisia parlamentară am avut audieri pe marginea acestui sistem. Suntem gata să extindem această experiență și cu cei din alte autorități. Este dacă vreți și o educație și responsabilizare a pacienților.Vine să ajute cadrele medicale ca să nu telefoneze de două sau trei ori pe zi fiecare pacient."

"Faptul că astăzi cineva blochează administrarea acestui sistem ne demonstrează că cineva are interese financiare de a-și dezvolta sisteme personale. Vor să înregistreze propriul sistem? Nu este nici o problemă. Suntem în pandemie cu mii de oameni sub monitorizare zilnică.Care se face haotic și nu mă convingeți că se face la telefon mobil sau prin viber. Nu cred. Și noi dacă am oferit acest sistem să nu ne blocheze."

Platforma JIRA nu este înregistrată la Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal. În aceste condiții, Ion Ceban a trimis o solicitare Parlamentului ca să organizeze audieri la acest subiect.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.