Ion Chicu afirmă că zeci de proiecte ce țin de asigurarea cetățenilor cu apă și canalizare riscă să nu mai fie implementate
Embed:
Ion Chicu afirmă că zeci de proiecte ce țin de asigurarea cetățenilor cu apă și canalizare riscă să nu mai fie implementate

Fostul prim-ministru Ion Chicu afirmă că mai multe proiecte ce țin de asigurarea cetățenilor cu apă și canalizare riscă să nu mai fie implementate. Potrivit lui, de vină ar fi președintele Maia Sandu, care nu a promulgat încă legea ce prevede dreptul Guvernului interimar de a semna acorduri de finanțare. Din această cauză, Executivul nu poate semna un acord de împrumut cu Banca Mondială, pentru a implementa aceste proiecte. Reprezentanții președinției ne-au spus că nu comentează declarațiile politicienilor.

Potrivit lui Ion Chicu, pe parcursul anului trecut, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului a lucrat în comun cu experții Băncii Mondiale pentru a pregăti un proiect de aprovizionare cu apă și canalizare. Proiectul, în valoare de aproape 53 de milioane de dolari, dintre care 467 de mii de dolari sunt sub formă de grant, prevede construcția rețelelor de alimentare cu apă în 12 localități din raionul Râșcani, nouă sate din raionul Cahul și reparația rețelei de conectare a orașului Vulcănești. Totodată, proiectul mai presupune construcția unei stații de epurare în municipiul Soroca, a rețelei de canalizare în municipiul Comrat și asigurarea accesului la utilități publice pentru 100 de instituții educaționale și 25 de instituții medicale din localitățile rurale.

Negocierile planificate pentru 11 și 12 mai nu pot fi inițiate din motiv că nu a fost promulgată de către Președinție legea prin care au fost atribuite competențele necesare Guvernului pentru semnarea unor Acorduri internaționale. Acest proiect important pentru zeci de mii de oameni din Republica Moldova nu poate fi aprobat. Fără apă și canalizare oamenii fug din țară, devin "diasporă". Cuiva îi este foarte convenabil", a scris Ion Chicu pe Facebook.

Președinții de raioane susțin că această situație îi pune în gardă. La Cahul, costul proiectului se ridică la 200 de milioane de lei, iar beneficiari sunt peste 15 mii de oameni.

"- Vă dați seama oamenii stau fără apă, este un proiect extrem de important. Toată lumea este în așteptare, subiectul este mediatizat, suntem în veacul XXI și noi nu avem apeduct. - Dacă nu primiți această finanțare nu vor începe lucrările? - Clar lucru noi nu putem să facem nimic, deoarece nu dispunem de atâtea surse".

Iar la Rîșcani, costul proiectului de aprovizionare cu apă este de 300 de milioane de lei.

"Este un proiect vital pentru noi, ani la rând cetățenii noștri se confruntă cu necesitatea stringentă de apă vitală. Anul trecut fântânile erau secate și au aprovizionat cu apă din alte localități, au adus cu cisternele cu mașini de tonaj mare. Un astfel de proiect este practic nerealizabil cu puterile noastre din aspect financiar".

Purtătorul de cuvânt al Președinției, Sorina Ștefîrță, a declarat pentru postul nostru de televiziune că proiectul este încă în proces de examinare, iar instituția nu comentează declarațiile politicienilor.
Recent, și unii miniștri s-au plâns de faptul că instituțiile sunt la un pas de a pierde granturi de zeci de milioane de dolari și linii de creditare avantajoase, negociate anterior. Și asta pentru că acestea nu-și pot asuma angajamente finaciare, atât timp cât Executivul este în demisie.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.