Istoria care a sensibilizat o țară întreagă. Un adolescent a alergat 12 kilometri în galoși, alături de sportivii profesioniști
Embed:
Istoria care a sensibilizat o țară întreagă. Un adolescent a alergat 12 kilometri în galoși, alături de sportivii profesioniști

Zilele trecute, pe rețelele de socializare a devenit foarte popular un clip cu un adolescent care a alergat în galoși 12 kilometri în cadrul ultramaratonului național "Rubicon”.
Băiatul de 13 ani a ținut pasul cu sportivi profesioniști și i-a cucerit pe toți prin rezistența sa.
Vitalie Cebotaru, un copil născut în satul Câșlița-Prut, raionul Cahul ne-a demonstrat că nu echipamentul te face campion. Totuși, băiatul visează la o pereche de ghete și un trening pe care, din păcate, nu și le permite. Colega mea, Elena Derjanschi s-a întâlnit cu adolescentul curajos care luptă cu o soartă prea crudă pentru un copil.

O geacă modestă, o căciuliță veche și încălțăminte de cauciuc în loc de adidași - pare surpinzător, dar sunt suficiente pentru a alerga 12 kilometri, atunci când îți dorești acest lucru. Ultramaratonul ”Rubicon”, o cursă națională de trei zile, a început în 19 februarie la Giurgiulești, nu departe de satul natal al lui Vitalie Cebotaru, Cîșlița-Prut.

"- Acestea sunt galosi cu care eu am fugit ieri si acestea sunt crosovci pe care le am-
- Da de unde le ai?
- Mi-a dat o femeie.
- Iti plac?
- Nu.
- De ce?
- Pre rupte, prea purtate."

Vitalie obișnuiește să alerge pe un stadion vechi din preajma casei sale. Oficial, în Câșlița-Prut locuiesc în jur de o mie de oameni. În realitate, în sat au mai rămas maxim 500 de suflete. Dintre toți localnicii, Vitalie pare să fie făcut din alt aluat. A învățat intuitiv să alerge corect, și încă nu a fost asimilat de fițele modernității. A crescut într-o familie în care internetul este un lux prea mare. Băiatul nu are parte măcar de un televizor, la fel ca majoritatea semenilor de vârsta sa.

”Eu aleg citeodata. Fac cite 10 cruguri si imi place. De intai se incalzesti oleaca, faci oleaca de sport. Pe urma incazesti muschi si faci oleaca de sport. Pe urma incepi sa fugi, dupa ce te obosesti si rasufli un pic. Si pe urma iar fugi.”


Faptul că nu se are de bine cu internetul nu l-a împiedicat pe Vitalie să devină o adevărată vedetă pe rețelele de socializare. Băiatul s-a născut într-o familie numeroasă - părinții educă șase copii. Cel mai mic are un an și jumătate, iar cea mai mare, Corina, a împlinit 17 ani și a plecat deja în lume să-și caute rostul. Familia locuiește într-o casă veche și plină... de lipsuri. Nu puține au fost zilele în care cei doi părinți nu aveau ce să le pună pe masă copiilor.

"- Esti fericit sau nu?
- Nu fericit de casa.
- Dar de ce?
- Nu am casa mea".


Mama lui Vitalie, Ina, a crescut la orfelinat. După ce a absolvit clasa 10 a născut primul copil. Familia trăiește doar din alocațiile sociale și o pensie de invaliditate - un venit total de șapte mii de lei pe lună, bani care abia de le ajung pentru mâncare.

”Mai mult e mucegai, dam foc toata ziua si nu se incalzeste Noi vrem sa lucram da nu are cine sa sta cu copii. Eu daca nu o sa fiu ei poate se intapmle ceva"


În ciuda lipsurilor, părinții încearcă să-și educe copii cât de bine pot.


"Daca o sa vree cu sportul, lasa sa fie când va creste mare, sa invete, sa se duca, ma rog"

Primarul satului, care ne-a ajutat să-l găsim pe băiat ne-a confirmat că familia se află la evidența asistentului social.


”Căutăm sa-le indreptam pe calea cea dreapta. Ii rugam sa mearga la scoala, Vitalic in cind in aind mai scapa de la scoala pentru el e cel mai mare care a ramas si cauta sa lucreze la ziua MUSCA Spera sa ajunga sportiv de performanta"

Băiatul, la fel ca și frații săi sunt nevoiți să lipsească deseori de la școală. Iar cea mai mare dorință a lui Vitalie este cât se poate de simplă...

"Sa am niște adidasi si haine sportive cum aveau oameni aceea".

Cei care pot să-l ajute pe Vitalie să-și îndeplinească acest vis o pot face contactând primarul satului Câșlița-Prut la numărul de telefon afișat pe ecran. Din puținul nostru putem face astăzi un copil fericit, iar mâine, de ce nu, un viitor campion ar putea face fericită o țară întreagă.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.