Istoria se repetă! Zeci de moldoveni care reveneau acasă din Turcia au rămas blocați în Bulgaria
Embed:
Istoria se repetă! Zeci de moldoveni care reveneau acasă din Turcia au rămas blocați în Bulgaria

Un autocar, plin cu cetățeni moldoveni, este blocat la granița dintre Turcia și Bulgari, de ieri după-amiază. În vehicul de află peste 30 de oameni care s-au odihnit pe litoralul Mării Egee. Moldovenii nu pot ajunge acasă, deoarece în timp ce se aflau în vacanță, din cauza pandemiei de COVID-19, autoritățile de la Sofia au interzis intrarea pe teritoriul țării, inclusiv tranzitarea acesteia, în perioada 15 - 31 iulie.

Potrivit administratorului companiei de transport, în gestiunea căreia se află autocarul, în vehicul sunt 33 de pasageri și trei șoferi. Victor Sarioglo susține că știa despre restricțiile de circulație, impuse de autoritățile bulgare. El însă declară că, prin respectarea unei proceduri, autocarele au putut traversa frontiera bulgară chiar și după data de 15 iulie.

"Autocarul a plecat din Istanbul acum 24 de ore. În condițiile pandemiei de COVID-19, am transmis la Consulatul Moldovei în Bulgaria datele personale ale pasagerilor și ale șoferilor, așa cum făceam anterior. Noi știam. După 15 iulie, autocarele noastre au trecut frontiera. "

Victor Sarioglo spune că pasagerii au fost cazați într-un hotel din apropierea frontierei.

"Am rezervat locuri într-un hotel. Le-am oferit pasagerilor micul dejun și prânzul. Dacă nu ne vor permite să traversăm frontiera, noi ne vom întoarce la Istanbul. "

Reprezentanții Ministerului de Externe de la Chișinău dau asigurări că întreprind toate demersurile necesare pentru a ajuta oamenii să ajungă acasă.

"Ambasada noastră este în contact cu autoritățile bulgare ca să le permită tranzitarea. Nu putem estima răspunsul autorităților bulgare pentru că este deja competența colegilor din Bulgaria care examinează fiecare caz în parte. Misiunea noastră diplomatică de la Sofia întreprinde toate măsurile de rigoare ca să asiste cetățenii noștri aflați în dificultate. "


Potrivit unui ordin al Ministerului Sănătății din Bulgaria, cetățenii mai multor state, printre care și cei ai Republicii Moldova, nu pot intra pe teritoriul Bulgariei din 15 până în 31 iulie. Este interzisă, inclusiv, tranzitarea țării. Excepție fac persoanele aflate în situație umanitară dificilă.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.