Jens Stoltenberg: NATO respectă neutralitatea Moldovei
Embed:
Jens Stoltenberg: NATO respectă neutralitatea Moldovei

Alianța Nord-Atlantică respectă în totalitate neutralitatea și independența Republicii Moldova și nu vrea decât să ajute țara noastră la modernizarea armatei și continuarea reformelor inițiate de actuala guvernare. Declarația a fost făcută, astăzi, de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în urma unei întâlniri pe care a avut-o, la Bruxelles, cu premierul Pavel Filip.

Cei doi oficiali au discutat și despre Biroul de legătură NATO, ce urmează a fi deschis în această vară la Chișinău. În opinia lui Stoltenberg, oficiul va facilita colaborarea dintre experții Alianței și autoritățile moldovenești.

"Am vorbit astăzi de proiecte precum sunt crearea centrului de reacție la atacurile cibernetice sau incidentele cibernetice și despre crearea unui laborator cu privire la reacțiile, la securitatea cibernetică. Aceste lucruri trebuie privite mai larg. Această colaborare între Republica Mldova și NATO trebuie să fie înțeleasă de toți că Republica Moldova având imunitate nu-și dorește să fie și o țară izolată", a declarat prim-ministru, Pavel Filip.

"În prezent, lucrăm asupra unui program de îmbunătățire a capacității de apărare, menit să ajute forțele armate moldovenești să devină mai eficiente. Așa cum a cerut guvernul Moldovei, vom deschide, în curând, un birou de legătură NATO la Chișinău. Va fi o misiune diplomatică de mici dimensiuni, doar cu personal civil. Ca și în alte țări partenere, cum este Georgia de exemplu, biroul de legătură va facilita sprijinul nostru pentru reformele care au loc acum în Moldova", a afirmat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Biroul de legătură NATO, care va fi deschis în luna iunie în Capitală, va fi, totuși, foarte diferit de cel din Tbilisi, care activează deja de 7 ani. Și asta pentru că Georgia, în comparație cu Moldova, aspiră să devină stat membru al Alianței Nord-Atlantice.

"Scopul principal al acestui Oficiu de legătură nu este unul militar. Noi lucrăm pentru a îmbunătăți sectorul politic, domeniul securității, strategiile, politica și relațiile diplomatice dintre NATO și Georgia", a menționat șeful Biroului de legătură NATO din Georgia, William Lahue.

Dacă în cadrul oficiului NATO de la Tbilisi, în prezent, muncesc 22 de diplomați din diferite state și 17 militari, atunci biroul din Chișinău va avea doar doi diplomați străini, unul delegat de NATO și altul de un stat membru al Alianței.

"Vă va ajuta să facilitați relațiile dintre Moldova și alte națiuni", a precizat șeful Biroului de legătură NATO din Georgia, William Lahue.

În Georgia, NATO are în curs de desfășurare mai multe proiecte pentru a ajuta localnicii. Printre acestea se numără deminarea orașului istoric Skra, unde, în urma conflictului armat cu Rusia, au rămas multe obiecte explozibile.

Anterior, Alianța Nord-Atlantică a avut astfel de proiecte și în Moldova, cum a fost distrugerea pesticidelor periculoase, pentru care NATO a oferit peste un milion de dolari.

Și dacă în țara noastră despre aceste realizări se vorbește doar rareori în buletinele de știri, atunci în Georgia a fost lansată o amplă campanie de informare. În aceasta sunt implicate nu doar autoritățile, ci și ONGurile locale și chiar biserica.

"În Georgia, biserica este una dintre cele mai influente instituții. Cu cât oamenii primesc mai multă informație, cu atât mai multe posibilități au de a-și revizui viziunile", a accentuat preotul din Georgia, Părintele Gheorghii.

La un referendum din 2008, peste 70 la sută dintre georgieni s-au pronunțat pentru aderarea țării la NATO.

Astfel, georgienii care au rezerve față de NATO sunt în minoritate.

Aderarea la NATO face parte din strategia națională a Georgiei.

"Nu este doar o alegere a guvernării, ci și dorința majorității cetățenilor", a adăugat șeful adj., Comisia Parlamentară pentru Apărare din Georgia, Irakli Beraia.

Spre deosebire de georgieni, moldovenii sunt, însă, mai sceptici când vine vorba despre NATO.

Totuși, o parte semnificativă a societății este conștientă de avantajele parteneriatul dintre Moldova și Alianța Nord-Atlantică.

Șefa biroului de legătură NATO de la Chișinău va fi Kristina Baleisyte, originară din Lituania, care anterior a deținut funcția de șef adjunct al Oficiului de legătură NATO din Georgia. Alianța Nord-Atlantică are peste 40 de țări partenere în toată lumea.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.