Judecătorii cer repetat CSM-ului să conteste la Curtea Constituțională legea prin care le-a fost majorată vârsta de pensionare
Embed:
Judecătorii cer repetat CSM-ului să conteste la Curtea Constituțională legea prin care le-a fost majorată vârsta de pensionare

Peste 270 de judecători au cerut repetat Consiliului Superior al Magistraturii să conteste la Curtea Constituțională legea prin care li se majorează vârsta de pensionare, de la 50 la 63 de ani.
Documentul a fost semnat de judecătorii din toate instanțele de fond, dar și de la Curțile de Apel din Capitală, Cahul și Comrat.
Șeful Consiliului Superior al Magistraturii, Dorel Musteață, ne-a anunțat că o astfel de solicitare a fost recepționată și că va fi discutată la următoarea ședință a membrilor CSM.

Unul dintre semnatarii solicitării este magistratul Livia Mitrofan, care activează la Judecătoria Chișinău cu sediul în sectorul Centru. Ea susține că de-a lungul timpului, mai multe garanții sociale pentru judecători au fost anulate, iar acum practic au rămas fără niciuna. Asta după ce anul trecut, Parlamentul a votat mai multe modificări la legea cu privire la statutul de judecător. Potrivit documentului, începând cu data de 1 iulie 2021, vârsta de pensionare pentru magistrați va crește gradual până la 63 de ani, față de 50 de ani și șase luni cât era până acum. Mai exact, în fiecare an, vârsta de pensionare pentru judecători se va majora cu câte șase luni. De asemenea, modificările mai prevăd și faptul că va fi majorată și vârsta de vechime în muncă pentru magistrați de la 13 ani la 15 ani. Livia Mitrofan spune că garanțiile sociale sunt necesare în primul rând pentru judecătorii integri.


"Pentru ca să ții oameni competenți într-un sistem este necesar ca statul să ofere anumite garanții. În cazul în care aceste garanții se exclud, oamenii pur și simplu pleacă și sistemul devine mai slab și mai vulnerabil. O parte componentă a independenței judecătorilor este și independența financiară, iar garanțiile sociale fac parte din independența socială."

Magistratul din cadrul Judecătoriei Chișinău cu sediul la Buiucani Ion Chirtoacă susține că modificările la legea cu privire la statutul de judecător duc la subminarea independenței magistraților.


"În termen de durată această funcție de judecător devine sau atractivitatea acestei funcții se diminuiază considerabil și se atentează cu precădere la independența financiară a judecătorilor. Noi am ajuns astăzi când pe de o parte, salarizarea judecătorilor din Republica Moldova este la nivelul cel mai jos, asta nu o spunem noi judecătorii, o spun datele statistice."

Un alt judecător semnatar al cererii este și Ghenadie Mîra, președintele Judecătoriei Anenii Noi. El susține că noua lege lovește cel mai mult în judecătorii proaspăt angajați în instanțe.


"Cum credeți, peste cinci, zece ani un judecător, un jurist bun, pentru că asta vrem, ca justiția să o facă un jurist bun, să devină un judecător, cei mai buni juriști din țară vor merge la o agenție de stat unde salariile nu sunt plafonate nici până la moment sau va veni să fie judecător fără a avea cât de cât o garanție."

Solicitat telefonic de postul nostru de televiziune, președintele CSM, Dorel Musteață, ne-a spus că o decizie în privința solicitării va fi luată împreună cu ceilalți membri. Anterior, Consiliul Superior al Magistraturii a depus o contestație la Curtea Constituțională, prin care a cerut să fie declarate neconstituționale modificările făcute de Parlament în decembrie 2020. Sesizarea a fost declarată inadmisibilă de magistrații Înaltei Curți, deoarece nu ar fi motivată suficient.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.