La fiecare oră, un moldovean suferă un accident vascular cerebral. Cum poate fi prevenit acesta ne spun medicii
Embed:
La fiecare oră, un moldovean suferă un accident vascular cerebral. Cum poate fi prevenit acesta ne spun medicii

La fiecare oră, un moldovean suferă un accident vascular cerebral. Mii de oameni rămân anual cu sechele, iar mulți dintre ei și cu handicap. Medicii afirmă că 80 la sută dintre accidentele vasculare cerebrale pot fi prevenite cu un mod sănătos de viață. Ministerul Sănătății a lansat o campanie prin intermediul căreia îi învață pe oameni să recunoască semnele unui atac vascular cerebral.

Medicii susțin că este foarte important ca în primele două ore de la producerea accidentului vascular cerebral, simptomele să fie recunoscute pentru a evita agravarea bolii.

”Fie facem tromboliză cu preparate medicamentoase, fie dacă este necesar se face tromboextracția, sau se intervine și deschis în cazul în care trombolizele nu pot fi extrase prin metodele minim invazive.”


Din cauza unui mod de viață sedentar și a alimentației nesănătoase, anual în Republica Moldova sunt înregistrate peste 10 mii de cazuri de accidente vasculare cerebrale. 13 la sută dintre pacienți au vârsta aptă de muncă. Potrivit medicilor, reabilitarea poate dura și ani de zile.

”De regulă se salvează totul cu deficiențe de limbaj. Niște deficiențe pot fi foarte drastice, când pacientul nu poate spune nici da, nici nu.”


Ministerul Sănătății s-a alăturat campaniei globale ”Fă mișcare pentru a preveni accidentul vascular cerebral”. Medicii trag un semnal de alarmă și spun că un mod sănătos de viață ar putea salva mii de vieți.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.