La Parlament a avut loc Conferința Națională a Voluntariatului
Embed:
La Parlament a avut loc Conferința Națională a Voluntariatului

Rezultatele obținute de voluntarii din țara noastră pe parcursul acestui an, dar și prioritățile pentru anul viitor au fost stabilite în cadrul Conferinței Naționale a Voluntariatului. La eveniment au participat reprezentanți ai autorităților centrale, membri ai societății civile, dar și experți care au formulat recomandări și propuneri pentru dezvoltarea infrastructurii de voluntariat. 

În Moldova, voluntariatul este mai atractiv pentru tineri. Cel puțin asta arată datele statistice, potrivit cărora jumătate dintre voluntari au sub 18 ani. 

"Dacă ai mers la o școală și ai făcut o lecție deschisă cu copiii din clasa I-a sau a II-a. să știți că copiii ăștia ajung la liceu, sau în clasa a 10-a , a 11-a și pot și ei deveni voluntari", a spus directorul executiv al asociației Motivație, Igor Meriacre.

"Foarte multe domenii au nevoie de noi. Sunt domenii în genere în care dacă nu se implică voluntarii, de exemplu protecția animalelor în Moldova, daca nu se implică voluntarii se pare că nu se implică nimeni", a afirmat directorul Platformei pentru Cetățenie Activă, Antonița Fonari.

La evenimentul care s-a desfășurat la Parlament au participat mai mulți deputați și miniștri, care și-au amintit de propriile experiențe de voluntariat.

"1998 un an foarte greu, când mergeam în fiecare zi la piață și apoi la casa internat din Hîncești unde stateau foarte multe fetițe cu dezabilități. Încercam să ajutam aceste fetițe care erau uitate de proprii părinți", a zis ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Stela Grigoraș.

"Cred că această activitate nu este înca înțeleasă sau este nedorită în practica de zi cu zi a multor oameni. Nu regret nici pentru o secundă că am făcut voluntariat. Am facut-o din suflet, fiind ghidată de cei 7 ani de acasă", a spus deputatul PDM, Valentina Buliga.

Voluntarii le-au mulțumit autorităților pentru faptul că, în ultima perioadă, s-au implicat mai mult în dezvoltarea activității de voluntariat.

"Dacă vă amintiti primele noastre activități, unde cot la cot făceam voluntariat cu deputați care sunt și în acestă sală. În ultimii ani am simțit o susținere foarte mare a Guvernului Republicii Moldova", a spus directorul Platformei pentru Cetățenie Activă, Antonița Fonari.

"Republica Moldova s-a înscris în lista țărilor care au recunoscut importanța și rolul activității de voluntariat acum 7 ani în 2010 prin votarea sau aprobarea legii voluntariatului. Chiar dacă este o noțiune pe alocuri pentru societatea noastră, încă unii nu cunosc foarte bine, este o acțiune nobilă", a declarat președintele Parlamentului, Andrian Candu.

Statisticile mai arată că din numărul total de voluntari de la noi din țară, 70 la sută sunt femei.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.