La școală cu măști, mănuși și dezinfectant! Sunt condiții care ar putea fi impuse elevilor și profesorilor din întâi septembrie
Embed:
La școală cu măști, mănuși și dezinfectant! Sunt condiții care ar putea fi impuse elevilor și profesorilor din întâi septembrie

Cu măști, mănuși și dezinfectant. Așa s-ar putea prezenta la întâi septembrie, la școală, elevii și profesorii. Mai mult, orele ar putea fi mai scurte, în sălile de clasă vor trebui să fie mai puțini elevi, iar lecții s-ar putea desfășura în două schimburi. Sunt doar câteva dintre prevederile unui proiect de reglementări privind organizarea anului de studii 2020 - 2021, elaborat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. Deși informația a fost publicată pe site-ul instituției, autoritățile spun că documentul nu este într-o formă finală.


Potrivit proiectului Ministerului Educației, profesorii vor trebui să monitorizeze zilnic starea de sănătate a elevilor. Păstrarea distanței sociale, de cel puțin un metru, atât la ore, cât și în pauze, va fi obligatorie. Fiecare elev va trebui să vină la școală echipat cu măști, mănuși și dezinfectant, iar de acest lucru vor fi responsabili părinții. Școlarii din familiile nevoiașe vor fi asigurați gratis cu acest set. Secretarul de stat în domeniul Educației, Natalia Grîu, susține însă că și instituțiile de învățământ vor fi obligate să pună la dispoziția elevilor apă, săpun și dezinfectant, pentru a preveni răspândirea COVID-19.

''Fiecare raion, municipiu trebuie să analizeze situația fiecărei școli și să propună un proiect reorganizarea și proiectarea activității în așa fel ca reglementările să fie respectate. Nu este un document definitivat, este un document în proces de elaborare. După ce vom avea completarea colegilor de la ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, ministerul va pune la transparență acest document."

Printre propunerile autorităților se numără și reducerea duratei lecțiilor. Clasele, cu un număr mare de elevi, ar putea fi reorganizate, iar școlarii să învețe în două sau mai multe schimburi.

''Noi venim cu propunerea de a avea lecții reduse, care preponderent să fie elementul de predare a lecției cu durata de 25 de minute în ciclul primar cu posibilitatea de a mări durata până la ciclul liceal. ''

Proiectul propus de Ministerul Educației nu exclude varianta învățământului online. O decizie finală privind modul de organizare a noului an de învățământ va fi luată în luna august, susțin autoritățile din domeniul Educației. Toate instituțiile de învățământ din țară au fost închise la mijlocul lunii martie, din cauza pandemiei de COVID-19.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.