Lege controversată. Noua lege a Educației din Ucraina a stârnit nemulțumiri
Embed:
Lege controversată. Noua lege a Educației din Ucraina a stârnit nemulțumiri

Unul dintre subiectele discutate la Odesa de premierul Pavel Filip și omologul său ucrainean, Volodimir Groisman, a încins spiritele atât în Ucraina, cât și în afara țării.

Prim-ministrul Pavel Filip a declarat în discursul său că toți cetățenii moldoveni și români care locuiesc în Ucraina trebuie să aibă acces la studii în limba lor maternă.

Declarația premierului moldovean vine ca reacție la noua lege privind educația, adoptată de Rada Supremă de la Kiev.

Documentul presupune că toate școlile cu predare într-o altă limbă decât ucraineana, urmează să fie închise.

Decizia a indignat atât minoritățile etnice din Ucraina, cât și autoritățile din Ungaria și România.

Sute de oameni au semnat o petiție către președintele ucrainean, Petro Poroșenko, prin care solicită respingerea prin veto a acestei legi.

Iar reprezentanții Ministerului de Externe de la București au declarat că, odată cu adoptarea legii, drepturile minorităților etnice vor fi încălcate.

Asta pentru că inițiativa îi afectează direct pe românii din Cernăuți și Ținutul Herța.

Legea adoptată de deputații de la Kiev prevede ca, până în anul 2020, toate școlile în care copiii studiază în altă limbă decât ucraineana să fie lichidate complet.

Deputații ucraineni și-au motivat decizia prin faptul că mulți cetățeni vorbesc prost sau nu cunosc deloc limba ucraineană. Totuși, pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie să fie aprobat de președintele ucrainean, Petro Poroșenko.

În regiunile istorice românești, care se află în prezent în componența Ucrainei, locuiesc peste 400 de mii de români. Aceasta este cea de a doua minoritate ca mărime, după cea rusă, de pe teritoriul statului ucrainean.

Iată ce spune premierul Pavel Filip despre acest proiect de lege controversat.

"Noi vom discuta și despre noua lege privind educația, adoptată de Rada Supremă pe 5 septembrie 2017 în așa mod încât aplicarea ei să nu constrângă interesele moldovenilor și românilor care locuiesc în Ucraina. Astfel că ei să poată fără niciun impediment să aibă acces la educație în limba lor de origine, cea românească", a spus prim-ministrul, Pavel Filip. 

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.