Leul moldovenesc, tot mai slab față de euro și dolar. Explicațiile experților economici
Embed:
Leul moldovenesc, tot mai slab față de euro și dolar. Explicațiile experților economici

Leul moldovenesc devine tot mai slab față de principalele monede de referință.
În ultimele luni, dolarul s-a scumpit cu peste un leu și 50 de bani, iar moneda unică europenă, cu un leu și zece bani.
Creșterea dolarului pe piețele internaționale, scăderea exporturilor, dar și a remitențelor de peste hotare pun o povară pe puterea de cumpărare a monedei naționale.
Oamenii spun că sunt afectați de situație, însă experții economici susțin că situația nu ar trebui să ne îngrijoreze.

"În ultimele luni leul s-a depreciat constant față de principalele monede de referință. Astfel, dacă în data de 12 august 2020 un dolar costa 16 lei și 54 de bani, astăzi el poate fi cumpărat în medie cu 18 lei și 10 bani. Iar, un euro costa anul trecut în luna februarie 19 lei și opt bani. Acum însă, moneda europeană poate fi achiziționată în medie cu 21 de lei și 20 de bani".

Experții economici susțin că principala cauză a deprecierii leului este creșterea dolarului față de moneda euro pe piața internațională. Totuși, sunt și câteva cauze de ordin intern.

"Reducerea remitențelor care este un factor sezonier și de regulă în primele trei luni ale anului. S-a diminuat semnificativ volumul asistenței tehnice externe, credite, ajutoare financiare.

Cu toate acestea, specialiștii spun că nu trebuie să ne facem griji. Banca Națională dispune de rezerve de peste trei miliarde de euro, ceea ce va permite menținerea inflației sub control. În această situație au de câștigat producătorii autohtoni, care își vând marfa peste hotare în dolari.

"Ținând cont că inflația este la cel mai scăzut nivel din istoria Moldovei, 0,4 procente anual, BNM poate în prezent să permită o depreciere ușoară a leului pentru a încuraja producătorii autohtoni. Dacă ar fi necesar, ar exista o problemă, Banca Națională ar putea interveni ca să nu permită leului să se deprecieze, ea nu intervine și în opinia mea este corect acest lucru. O ușoară depreciere a leului moldovenesc față de dolar din contra este benefică.

Unii oameni spun însă că sunt afectați de fluctuațiile de pe piață valutară.

"Mă afectează la gazdă că trebuie să plătesc în euro și bate la buzunar. Înainte schimbam 150 de euro cu 3000 de lei, dar acum deja e aproape 3.200 de lei, este diferență".

"Pentru alții e rău, pentru alții e și bine. Care sunt peste hotare le vine bine, care pe loc au credite în euro le vine greu. E și pandemia și e greu de trăit în țară".


"Nu este Guvern, sunt oameni care mai scriu, gestionează ceva, dar ceva concret nu-i".


Într-un răspuns la solicitarea postului nostru de televiziune, Banca Națională precizează că deprecierea leului are loc din cauza efectului de sezonalitate al pieței valutare interne. Astfel, în sezonul de iarnă-primăvară, importatorii, în special cei din domeniul energetic, au o cerere sporită de valută. Totodată, Banca Națională a Moldovei susține că monitorizează situația și a efectuat intervenții valutare pe piață. 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.