Liderul partidului „PRO MOLDOVA” Andrian Candu nu a fost înregistrat în cursa electorală
Embed:
Liderul partidului „PRO MOLDOVA” Andrian Candu nu a fost înregistrat în cursa electorală

Comisia Electorală Centrală a respins cererea de înregistrare a liderului partidului PRO MOLDOVA, Andrian Candu, în calitate de candidat la funcția de președinte. Decizia a fost pronunțată astăzi, după ce membrii CEC au constatat că listele de subscripție au fost completate eronat.

Chiar de la începutul ședinței, PRO MOLDOVA a cerut recuzarea de la examinare a hotărârii. Solicitarea nu a fost însă susținută de membrii CEC. PRO MOLDOVA a încercat să demonstreze că sistemul automatizat care verifică datele din listele de subscripție are deficiențe. Asta după ce, în șase unități administrativ-teritoriale, plafonul de 600 de semnături a fost diminuat în urma examinării. Susținătorii ar fi indicat greșit numele sau anul nașterii. Însă, aceste argumente nu i-au mulțumit pe funcționarii electorali care au votat pentru neadmiterea lui Andrian Candu în cursa pentru funcția de președinte. Liderul PRO MOLDOVA, Andrian Candu a calificat decizia CEC drept un spectacol de prost gust făcut la comandă politică și a precizat că va contesta decizia în instanțele naționale și cele internaționale.

Înainte de începerea ședinței, în fața Comisie Electorale Centrale au venit zeci de susținători ai PRO MOLDOVA care au cerut ca Andrian Candu să fie înregistrat în cursă.


PRO MOLDOVA a cerut recuzarea, de la examinarea hotărârii, a secretarului CEC, Maxim Lebedinschi, pe motiv că acesta ar fi subiectiv.


"Cum să înțelegem domnule Lebedinschi cuvintele dumneavoastră, "Totul o să fie bine" sau "Mie mi s-a transmis că totul o să fie bine, nu mai fiți așa vocal". Ce v-am răspuns? Nu caut să fie bine."


"Conform statutului ce-mi revine nu pot să fac declarații politice. Pot fi multe învinuiri la părtinirea mea sau a colegilor mei, însă sistemul este o mașină."


Cererea de recuzare nu a fost însă susținută.


"Eu nu am văzut alte probe care să mă facă să îmi schimb opinia vizavi de această situație."


Potrivit CEC, PRO MOLDOVA a anexat drept probe copiile buletinelor de identitate cu termenul de valabilitate expirat ale susținătorilor.


"Cum puteți explica faptul că... de unde ați luat aceste copii de buletine cu termenul de valabilitate expirat când persoana dată deține alt buletin de identitate ?"

"Toate probele au fost prezentate de susținătorii noștri din teritoriu."

După câteva ore de dezbateri, membrii CEC au votat cu cinci voturi pentru ca Andrian Candu să nu fie admis în cursa electorală.

"Cine este pentru aprobarea soluției dispuse de domnul Lebedinschi privind respingerea cererii de înregistrare a domnului Adrian Candu de candidat electoral la funcția de președinte a Republicii Moldova. Cinci voturi sunt pentru."

Imediat după pronunțarea deciziei Andrian Candu a ieșit în fața susținătorilor săi.


" Vom bate clopotele și vom bate la ușa tuturor ambasadelor și organizațiilor internaționale să demonstrăm că noi suntem cei care avem dreptate. Nouă nu e frică de cei care încearcă să ne intimideze inclusiv prin astfel de instrumente."


Ședința de examinare a candidaturi lui Andrian Candu a început ieri, însă luarea deciziei de a-l înregistra în cursa prezidențială pe liderul PRO MOLDOVA a fost amânată pentru vineri. Pretendenții la fotoliul de președinte urmau să colecteze cel puțin 15 mii de semnături, din cel puțin jumătate din numărul unităților administrativ-teritoriale de nivelul doi. Se consideră conforme doar raioanele în care au fost colectate nu mai puțin de 600 de semnături, iar PRO Moldova nu ar fi întrunit această cerință. Alegerile prezidențiale vor avea loc în data de întâi noiembrie.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.