Liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, vrea să-i solicite Rusiei să recunoască independența Transnistriei
Embed:
Liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, vrea să-i solicite Rusiei să recunoască independența Transnistriei

Liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, vrea să-i solicite Rusiei să recunoască independența Transnistriei. Declarația a fost făcută într-un interviu pentru agenția RIA Novosti. Krasnoselski a declarat că ar putea face o astfel de cerere dacă va câștiga alegerile pentru funcția de lider al regiunii separatiste care vor avea loc în decembrie. El a reamintit că, în 2006, a avut loc un referendum, considerat nelegitim de către Chișinău, în cadrul căruia 97% dintre cei care au participat au susținut ideea de aderare la Federația Rusă.


"Aceasta este o chestiune serioasă. Chiar și o adresare este deja un pas serios. Prin urmare, voi discuta mai întâi toate aceste întrebări serioase și apoi voi face declarații. Dacă va fi un moment potrivit, atunci, desigur, da."


Krasnoselski a mai declarat că regiunea separatistă din stânga Nistrului este pregătită pentru recunoaștere, iar problema este o una tehnică, pentru că deține toate ramurile guvernamentale, propria monedă și economie. Contactată de postul nostru de televiziune, ofițerul de presă al Președinției, Sorina Ștefîrță, a spus că instituția pe care o reprezintă nu va comenta declarațiile liderului de la Tiraspol. Totodată, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Daniel Vodă, ne-a spus că va reveni mai târziu cu un comentariu la acest subiect. Am încercat să obținem o reacție și din partea Biroului pentru Reintegrare. Nici ofițerul de presă al instituției, Mariana Sari, și nici viceprim-ministrul Vladislav Kulminski nu au răspuns la apelurile noastre. În același interviu Krasnoselski a mai declarat că o reuniune în formatul "5+2" privind soluționarea problemei transnistrene va avea loc la Stockholm în noiembrie. La întrevedere urmează să participe Chișinăul, Tiraspolul, Rusia, Ucraina și OSCE ca mediatori, dar și Uniunea Europeană și Statele Unite, în calitate de observatori. Ultima rundă de negocieri în formatul "5 + 2" a avut loc la Bratislava, în 2019. Krasnoselski a mai declarat că Tiraspolul nu se va dezice de datoria de 7 miliarde de dolari pentrui gaz și este gata să o achite.
 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.