Lipsă de transparență. 13 organizații nonguvernamentale condamnă numirea a doi judecători la Înalta Curte
Embed:
Lipsă de transparență. 13 organizații nonguvernamentale condamnă numirea a doi judecători la Înalta Curte

13 organizații nonguvernamentale au semnat o declarație prin care își exprimă îngrijorarea cu privire la modul netransparent de numire a celor doi judecători din partea Parlamentului la Curtea Constituțională. Semnatarii susțin că un asemenea mod de numire, fără explicarea motivelor anulării rezultatelor concursului organizat anterior, subminează încrederea în independența Înaltei Curți.

ONG-urile menționează că actuala guvernare descurajează candidații merituoși să mai participe în viitor la asemenea concursuri. În aceste condiții, organizațiile semnatare au solicitat Parlamentului să modifice Legea cu privire la Curtea Constituțională. Amintim că inițial, Comisia juridică, numiri și imunități a declarat învingători, în urma unui concurs, pe fostul ministru al Justiției Vladimir Grosu și pe fostul secretar de stat al Ministerului Justiției Nicolae Eșanu.

Ulterior, deputații au ignorat rezultatele concursului și i-au înlocuit tacit pe cei doi câștigâtori cu Dumitru Pulbere și Domnica Manole. A doua zi, l-au substituit pe unul dintre înlocuitori. Pe tabla de șah a majorității parlamentare locul lui Dumitru Pulbere a fost luat de către deputatul PSRM Vladimir Țurcanu, care, de altfel, a făcut parte din Comisia de concurs.

După lungi dezbateri, Manole și Țurcanu au fost votați de 54 de deputați din coaliația PSRM-ACUM și au depus jurământul în fața președintelui Igor Dodon, alături de ceilalți 4 judecători ai CCM desemnați de Guvern și Consiliul Superior al Magistraturii.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.