Locuitorii din Texas au primit facturi uriașe la energia electrică. Procurorii au deschis o anchetă în acest caz
Embed:
Locuitorii din Texas au primit facturi uriașe la energia electrică. Procurorii au deschis o anchetă în acest caz

Stare de dezastru major în statul american Texas, unde frigul și lipsa apei potabile au afectat milioane de locuitori. Din cauza gerulului, au cedat rețelele electrice și s-au spart țevile de apă, iar cel puțin 21 de oameni au murit de frig. Chiar și așa, zeci de locuitori s-au trezit peste noapte cu facturile "umflate" la energia electrică. Deși au înghețat în case zile la rând, oamenii sunt puși acum în situația de a achita mii de dolari pentru electricitate. Vinovat de situație s-ar face furnizorul de curent, care urmează un model unic de afaceri.

Compania ar fi stabilit un preț la energie bazat pe cel în timp real de pe piețele angro de electricitate, iar aceasta ar fi dus la fluctuații uriașe de prețuri. Astfel, americanii care scoteau de obicei din buzunare până la cel mult 500 de dolari pentru facturile la curentul electric, au ajuns să achite pentru acestea sume astronomice. Acest bărbat, de exemplu, a primit o factură de 17 mii de dolari. Asta deși, spune el, a încercat să economisească la maximum.

"Am scos din priză frigiderele, am deconectat totul, absolut tot, inclusiv lumina. Efectiv, am încercat să stăm toți într-o odaie și să ne încălzim de la gaz".

Reprezentanții companiei furnizoare de energie electrică au reacționat într-un comunicat de presă, în care au menționat că prețurile au ajuns la un asemenea nivel după ce Comisia pentru utilități publice din Texas a impus un preț angro de 9 dolari pentru un kilowat, adică de aproape 300 de ori mai mare decât unul normal. Totodată, furnizorul a mai precizat că "va lupta alături de clienții săi pentru corectitudine și responsabilitate". Procurorii au deschis o anchetă. Președintele Statelor Unite, Joe Biden a declarat stare de dezastru major după ce valul de frig a paralizat statul Texas. Cel puțin 21 de oameni au murit din cauza gerului. Printre victime este și un băiețel de numai 11 ani. Cristian a înghețat de frig în casă. Familia copilului a dat în judecată furnizorul de curent electric și cere despăgubiri în valoare de 100 de milioane de dolari.

Frigul și lipsa apei au afectat activitatea spitalelor mai mult decât pandemia de COVID - 19. Medicii spun că nu au mai avut parte de o astfel de situație, iar mulți dintre ei au dormit la serviciu, știind că acasă nu au nici căldură, nici apă.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.