Locuitorii orașului Fălești și din cinci sate din apropiere vor fi aprovizionați cu apă potabilă din râul Prut. Cât timp vor dura lucrările de reconstrucție a apeductului
Embed:
Locuitorii orașului Fălești și din cinci sate din apropiere vor fi aprovizionați cu apă potabilă din râul Prut. Cât timp vor dura lucrările de reconstrucție a apeductului

În aproximativ doi ani, locuitorii orașului Fălești și din cinci sate din apropiere vor fi aprovizionați cu apă potabilă din râul Prut. Lucrările de reconstrucție a apeductului Taxobeni - Fălești sunt în plină desfășurare. Construcția conductei, care are o lungime de 22 de kilometri, a început încă în anii '80 ai secolului trecut. Lucrările însă au tot fost amânate din lipsă de bani.

Apeductul din orașul Fălești este vechi, iar apa este livrată pe ore. 

Potrivit autorităților locale, singura soluție pentru aceste probleme este construcția unui apeduct nou. 

"Pentru raionul Fălești, apa potabilă de calitate este o problemă stringentă de mulți ani, atât cât cantitatea de fluor întrece mult normele admisibile pentru sănătatea omului", a spus președintele raionului Fălești, Iraida Bînzari.

În anul 2012, în satele Taxobeni și Gherman, raionul Ungheni au fost construite două stații de pompare pentru a pune în funcțiune apeductul. Tentativa însă a eșuat, pentru că țevile de metal erau ruginite și au cedat. Acum acestea sunt înlocuite cu altele de plastic.

"Au făcut o expertiză tehnică specialiștii, au spus că sunt bune, când am dat apa, ele toate au dat fisuri. Noi din traseul cela de 22 de kilometri din țevi de metal, noi deja am înlocuit 18", a precizat managerul de proiect, Dumitru Rotaru.

"Sunt executate lucrări de pozare a rețelei de diametrul 500 la apeductul de la Taxobeni la Fălești, pentru a aproviziona orașul Fălești cu apă", a afirmat directorul tehnic companiei de construcție, Veaceslav Borhoman.

Reprezentanții Agenției de Dezvoltare Nord spun că în curând va fi luată o decizie de alocare a 20 de milioane de lei pentru a termina construcția rețelei.

"Dacă vom lăsa acest proiect neimplementat, problema va rămâne actuală, iar acele milioane investite vor fi pierdute. La următoarea ședință a Consiliului Național va fi discutat acest subiect pentru alocarea banilor necesari pentru încheierea proiectului", a menționat directorul ADR Nord, Vitalii Povonschii.

Bugetul total al proiectului este de aproape 100 de milioane de lei, bani alocați de Guvern și autoritățile locale.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.