Locuitorii satului Bulboaca au protestat în fața Agenției pentru Geologie și Resurse Minerale. Oamenii sunt disperați din cauză că statul vrea să deschidă o carieră de nisip în satul lor
Embed:
Locuitorii satului Bulboaca au protestat în fața Agenției pentru Geologie și Resurse Minerale. Oamenii sunt disperați din cauză că statul vrea să deschidă o carieră de nisip în satul lor

Vrem păduri, nu cariere! Este strigătul disperat al locuitorilor satului Bulboaca, raionul Anenii Noi. Mai mulți localnici au protestat astăzi în fața sediului Agenției pentru Geologie și Resurse Minerale după ce au aflat recent că în sat vor fi efectuate cercetări pentru  identificarea rezervelor de nisip. Mai mult, astăzi Agenția a desfășurat și un concurs pentru selectarea candidatului care va face cercetările geologice.

Oamenii din Bulboaca spun că au aflat acum câteva zile, de pe rețelele de socializare, că în localitate urmează să fie efectuate cercetări pentru a vedea dacă sunt rezerve de nisip și prundiș, iar ulterior să fie făcută și o carieră. Acest lucru îi nemulțumește deoarece, spun ei, mașinile de mare tonaj și tehnica le vor distruge drumurile, iar localitatea se va sufoca în praf și gunoi. Protestatarii au venit în fața sediului Agenției pentru Geologie și Resurse Minerale chiar în momentul în care o Comisie specializată încerca să selecteze un candidat responsabil de săpături și cercetări.

"Consecințele vor fi că ne vor strica drumurile. Noi și așa avem acolo praf și miros neplăcut."

"Eu locuiesc foarte aproape de acel loc unde vor să facă, sunt niște locuri foarte frumoase. Noi des mergem prin acele locuri chiar și la plimbări. În plus, eu am și teren agricol acolo, în proprietate. "

"Am aflat despre acest anunț întâmplător, Primăria nu a fost anunțată. Vom face o petiție online și vom continua și cu proteste la fața locului."

Primarul satului Bulboaca susține că nu a fost informat despre cercetările ce urmează să fie efectuate pe un teren de aproximativ 24 de hectare. El spune că nimeni nu l-a consultat. Mai mult, alesul local, dar și consilierii au anunțat că sunt împotriva cercetărilor și că au semnat un document în acest sens. Ei au făcut un demers și către Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului însă până acum n-au primit niciun răspuns.


"Noi așteptăm ca responsabilii să vină la fața locului și să explice locuitorilor, dar și nouă, autorităților publice locale situația care s-a creat. Să nu facă asta pe la spatele nostru, dar să coordoneze toate acțiunile care se fac la noi în localitate cu Primăria, dar și cetățenii. "


Directorul Agenției pentru Geologie și Resurse Minerale, Ion Racoveț, ne-a spus că membrii Comisiei au decis să anuleze concursul pentru o perioadă nedeterminată, deoarece niciun candidat nu a întrunit caracteristicele necesare.


" Deoarece lumea stătea și aștepta în stradă am decis să examinăm acest proiect prioritar, ne-am expus și cu reprezentanții ministerului. S-a declarat nul concursul. Când se va identifica totuși un agent economic, acesta se va consulta neapărat și Primăria."


În satul Bulboaca din raionul Anenii Noi locuiesc peste cinci mii de oameni.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.