Loteria vaccinării la Taraclia: Marele premiu valorează zeci de mii de lei
Embed:
Loteria vaccinării la Taraclia: Marele premiu valorează zeci de mii de lei

Doar 20% la sută din cei peste 45 de mii de locuitori ai raionului Taraclia sunt imunizați, ceea ce este sub media națională.
Procesul de vaccinare anti Covid decurge lent, iar responsabilii de la Consiliul Raional Taraclia trag un semnal de alarmă și încearcă să motiveze populația, prin diferite metode, să se vaccineze.
Mai mult, autoritățile raionale au anunțat că cei vaccinați pot participa la o loterie, așa cum se practică în alte țări.

În raionul Taraclia, ritmul de vaccinare s-a redus de zece ori față de perioada iunie-august.

"La început a fost mai greu, ne străduiam să informăm oamenii, discutam cu ei aparte în timpul consultațiilor, apoi cel mai bun proces de vaccinare a fost în luna mai, iunie, iulie, august, septembrie. Dacă atunci aveam săptămâni când veneau și până la 500 de doritori, acum administrăm în mediu până la 50 de doze."

Unii dintre cei care încă nu s-au imunizat recunosc că nu știu prea multe despre vaccin.

"- Nu am vaccin.
- De ce nu v-ați vaccinat?
- Pentru că mereu sunt acasă, nu prea ies și mă strădui să contactez cât mai puțin cu alți oameni. În general consider că pensionarii de 60 de ani, gata, cum era în perioada sovietică, la 60 de ani era ultimul vaccin."

"- Nu am făcut.
- De ce?
- Dar care este sensul?
- Vrem să știm părerea dumneavoastră. Nu aveți încredere în vaccin?
- Desigur că nu am."

"- Eu nu am făcut vaccin pentru că nu am încredere.
- De ce?
- Pentru că înainte să fiu imunizată trebuie să trec un control medical, dar acest lucru nu se face."

Alarmat de lipsa interesului cetățenilor de a se vaccina, președintele raionului Taraclia, Ion Paslari a inițiat un parteneriat cu NGM Company, partenerul privat al "Loteriei Naționale a Moldovei" în domeniul jocurilor de noroc și pariurilor sportive. Proiectul prevede organizarea unei loterii pentru persoanele imunizate din raionul Taraclia.

"Noi am încheiat o înțelegere între Loteria Națională și Consiliul Raional pentru a putea motiva oamenii, să-i interesăm. Scopul proiectului nostru comun este de a face ca oamenii să se vaccineze mult mai activ. Vedeți că de la o zi alta crește numărul de oameni infectați, dar asta ține de siguranța cetățenilor, a angajaților, a copiilor și a locuitorilor din raion."

Pentru desfășurarea loteriei, partenerul privat al "Loteriei Naționale a Moldovei" în domeniul jocurilor de noroc și pariurilor sportive a alocat 400 de mii de lei.
Loteria vaccinării se desfășoară în perioada 10 octombrie–18 noiembrie, iar la fiecare dintre cele patru runde de extrageri vor fi puse la bătaie câte 24 de câștiguri. 20 de participanți se vor alege cu câte o mie de lei, alți trei norocoși vaccinați vor câștiga câte 10 mii de lei, iar premiul mare este de 50 de mii de lei.

"Noi cu mult drag am acceptat solicitările administrației raionului Taraclia de a ajuta și impulsiona oamenii să se imunizeze. Avem multe proiecte care țin de sănătatea oamenilor. Am donat aparate pentru ventilare artificilă a plămânilor și de asemenea am donat echipament de protecție spitalelor din mai multe raioane din țară. Astfel, înțelegem că este momentul potrivit pentru a ne implica și în lupta cu COVID-19."

Prima extragere va avea loc vineri, 22 octombrie, la Taraclia, și va fi difuzată online. Autoritățile raionale speră că, în urma organizării acestui eveniment, numărul populației vaccinate va crește simțitor. Anterior, NGM Company s-a adresat Ministerului Sănătății cu inițiativa de a organiza o loterie cu extrageri săptămânale pentru persoanele vaccinate din toată țara. Ideea proiectului însă a fost respinsă de autoritățile centrale. Loteriile de promovare a vaccinării împotriva COVID-19 se organizează în mai multe țări, printre care Statele Unite ale Americii și Federația Rusă. Iar de la 1 octombrie, o astfel de acțiune a fost lansată și de autoritățile din România.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.