Lotul de medicamente pentru hepatita B a ajuns în țară, după 4 luni de așteptare
Embed:
Lotul de medicamente pentru hepatita B a ajuns în țară, după 4 luni de așteptare

De Ziua Mondială a Luptei împotriva Hepatitei, bolnavii din țara noastră încă nu au primit medicamentul din India necesar pentru tratamentul antihepatic. Timp de trei luni, cei peste 200 de pacienți au fost tratați doar cu promisiuni. Autoritățile dau vin pe pandemie, care a paralizat zborurile internaționale, însă dau asigurări că preparatul va ajunge cel târziu săptămâna viitoare în toate spitalele din țară.

Despre lipsa lotului de medicamente necesare pentru bolnavii de hepatita B postul nostru a relatat încă acum 3 săptămâni. Atunci, responsabilii de la Agenția Medicamentului spuneau că în data de 17 iulie, preparatele care ar fi fost deja achiziționate, vor ajunge la Kiev, iar ulterior vor fi aduse pe cale terestră la Chișinău. Astăzi, 28 iulie, bolnavii de hepatita B încă nu au primit medicamentul, care deocamdată nu poate fi înlocuit cu altul în țara noastră.

” Cu regret, pacienții au încetat să mai primească mai departe acest medicament din cauza absenței lui. El ar trebui să fie căci s-a întrerupt tratamentul. Dacă s-a întrerupt tratamentul, adică se continue mai departe procesul infecțios”.

Responsabilii de la Ministerul Sănătății spun că autoritățile au făcut toate demersurile necesare încă în luna februarie. Din cauza pandemiei însă, lucrurile s-au complicat. Autoritățile confirmă că lotul de medicamente a ajuns în Ucraina în data de 17 iulie, dar în Moldova a ajuns abia aseară.

”Lotul pentru care a fost câștigată licitația a fost posibil de a ajunge în țară abia în aceste zile. Adică a parcurs acel drum lung din India, deoarece producător este o companie din India și fiind anulate zborurile nu a putut fi adus în țară preparatul”.

Autoritățile dau asigurări că preparatul va fi dus mâine la Spitalul de Boli Infecțioase ”Toma Ciorbă”, pentru a fi distribuit în toate raioanele din țară.

”Acum preparatul deja este în proces de devamare. Cantitatea primită este de șase mii de cutii, câte 30 de pastile în cutie. Prețul unei cutii este 139 și 34 de bani. Adică peste 800 de mii de lei este costul acestui lot de medicamente”.

Din 2017, în Moldova este implementat programul național de combatere a hepatitelor virale B, C și D. Potrivit datelor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, rata îmbolnăvirilor cu hepatita cronică B este de 18,8 cazuri la o sută de mii, iar în cazul hepatitei C, de 25,3 cazuri la o sută de mii. Specialiștii afirmă că numărul bolnavilor a scăzut semnificativ în ultimii 30 de ani.

Aceasta se datorează intervențiilor și măsurilor de sănătate publică, care au fost realizate pe parcursul anilor și în special, vaccinarea contra hepatitei virale B”.

În anul 2019, în Republica Moldova au fost înregistrate în jur de trei mii de cazuri noi de hepatite virale, dintre care 65 la sută sunt hepatite B, C și D.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.