Maestrul Eugen Doga propune ca vila de la Condrița să fie transformată într-o casă de creație pentru artiști
Maestrul Eugen Doga propune ca vila de la Condrița să fie transformată într-o casă de creație pentru artiști
Maestrul Eugen Doga propune ca vila de la Condrița să fie transformată într-o casă de creație pentru artiști

Compozitorul Eugen Doga propune ca vila de la Condrița să fie transformată într-o casă de creație pentru artiști. Maestrul spune că i-a venit ideea după ce a văzut recent, în mass-media, cum arată Reședința și de cât spațiu dispune. Doga susține că artiștii de la noi nu au niciun loc unde să poată crea și scoate opere noi, iar acest loc ar fi unul perfect pentru asta. Între timp, reprezentanții Președinției spun că analizează mai multe propuneri cum poate fi valorificată vila de la Condrița.

Maestrul Eugen Doga spune că țara noastră nu a avut niciodată o casă de creație, iar majoritatea operelor sale au văzut lumina zilei la Kiev sau Moscova.

" Ideea a apărut de la invidie, de câte ori treceam pe acolo, cu invidie mă gândeam cât de bine ar fi fost să am și eu acolo o casă. "Luceafărul", "Codrii mei frumoși", toate au fost scrise în Rusia, în casele de de creație de sub Moscova."

Eugen Doga mai spune că a fost deja contactat de reprezentanții Președinției după ce a lansat această idee în spațiul public. Compozitorul este gata să discute și să-i ajute cu anumite idei.

"M-a contactat consiliera președintelui, mi-a spus că a citit ce am scris că i-a plăcut ideea, dar felul de a scrie nu prea, că am fost prea dur. Vreau ca să beneficieze de această casă toți colegii mei de artă, pentru că foarte prost se plătește un artist."

Secretarul general al Președinției, Andrei Spînu, a declarat că analizează mai multe propuneri referitoare la vila de la Condrița. Potrivit lui Spînu se ia în calcul ca Reședința să fie transformată într-o casă de creație, spațiu pentru anumite evenimente sau pentru victimele violenței în familie.

"Noi suntem la faza de analiză. În momentul în care vom ști exact care sunt planurile cu acel loc, vom reveni și vom anunța. Evaluăm toate propunerile care au venit, inclusiv luăm în calcul și perspectiva bugetară. "

Anterior, șeful statului Maia Sandu a declarat de mai multe ori că nu va locui la vila de la Condrița. Totuși, în acest an, pentru întreținerea Reședinței, statul a alocat 2,3 milioane de lei. Vila prezidențială de la Condrița a fost construită în anii 1970.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.