"Mafia Imobiliară". Consilierul municipal Vasile Grădinaru, îi acuză pe foștii colegi de alianță de promovarea proiectelor funciare scandaloase
Embed:
"Mafia Imobiliară". Consilierul municipal Vasile Grădinaru, îi acuză pe foștii colegi de alianță de promovarea proiectelor funciare scandaloase

Consilierii PSRM și cei din Platforma DA au creat în CMC o alianță a mafiei imobiliare care promovează și votează proiecte funciare scandaloase. Acuzațiile dure sunt lansate de președintele fracțiunii PAS, Vasile Grădinaru. Alesul local îi învinuiește pe foștii parteneri politici din Platforma DA că prin voturile lor, săptămâna trecută, ar fi pus umărul la înstrăinarea unui teren de aproape 8 hectare din sectorul Botanica unde vor fi construite 20 de blocuri cu până la 20 de etaje. Cele două fracțiuni neagă acuzațiile și spun că acționează doar în interesul locuitorilor orașului. Întâmplător sau nu, liderii celor două partide, Igor Dodon și Andrei Năstase, și-au sincronizat comentariile despre scandalul din CMC."Pentru chestii funciare, există alianța pe care am numit-o noi în Consiliul Municipal "Mafia Imobiliară". Vreau ca oamenii să cunoască că pe rafturile Primăriei așteaptă vreo 20 de astfel de PUZ-uri, cu încălcări, care urmează să fie trecute, la fel, cu votul PSRM și Platforma DA."


Declarațiile lui Vasile Grădinaru vin după ce vineri, aleșii din Platforma DA și socialiștii au votat împreună două proiecte funciare controversate: unul care prevede reglementarea construcțiilor în centrul istoric al Capitalei și altul privind modificarea Planului Urbanistic Zonal pentru un teren din preajma Grădinii Botanice, care permite construcția unui complex rezidențial cu peste 2000 de apartamente. Dezbaterile dintre consilieri au degenerat în violențe.


”Mafia imobiliară în acțiune. ”Rebeata” lui Andrei Năstase este mafia imobiliară.”

Președintele fracțiunii PAS susține că unii colegi din CMC ar fi primit apartamente și bani în schimbul votului, fără a oferi nume concrete.


"Prin culoarele Primăriei se vorbesc multe, se vorbesc despre apartamente, despre sute de mii de euro și așa mai departe. Eu nu pot să afirm sau să infirm, pentru că nu am probe și nu este treaba mea, ca și consilier municipal, să iau de mână pe doamna Mandatii sau pe altcineva care au lobat acest proiect."


„Eu nu cunosc niciun caz că colegii mei au discutat în privat și beneficiază de unele oferte de bani, apartamente de la această companie.”


Pe de altă parte, Vasile Grădinaru mai spune că anume Aliona Mandatii, vicepreședinte al fracțiunii Platforma DA, a făcut lobby pentru proiectul imobiliar de lângă Grădina Botanica, dar PAS a refuzat să-l susțină, pentru că în zonă nu există infrastructura necesară și că ar aduce prejudicii Primăriei.


"I-am expus și domnului Macovei, și doamnei Mandatii, și tuturor celor care au încercat să promoveze acest proiect de decizie ilegal, dar iată că ei au mers pe altă cale, au insistat și insistă."


Aliona Mandatii susține încă că proiectul a fost promovat de socialistul Vasile Chirtoca.


"Știu că a existat o poziție, o încercare de la domnul Chirtoca de la socialiști și nu mai știu cine acolo ca să discute."


Socialistul Vasile Chirtoca, președintele Comisiei Funciare a CMC, din care face parte și Mandatii laudă proiectul imobiliar și spune că acesta va dezvolta orașul. Întrebat despre discuțiile privind oferirea unor sume de bani și apartamente în schimbul voturilor, Chirtoca a declarat că nu a luat niciun leu pentru a vota acest document.

Potrivit proiectului, compania care a solicitat modificarea Planului Urbanistic Zonal este proprietara fostei Uzine experimentale de aviație civilă. Anterior, agentul economic a privatizat și terenul aferent, după care a obținut modificarea destinației terenului, pentru a putea construi un complex rezidențial. La privatizarea terenului aferent, agentul economic ar fi plătit pentru un ar cât costă un metru pătrat de locuință în sectorul Botanica. Chiar și cei care au dat undă verde
construcției recunosc că prețul este foarte mic.

" După câte s-a expus și doamna, la prețul de 770 de euro pentru un ar. Este un preț foarte mic.”


Potrivit agenților imobiliari pe care i-am consultat, terenul respectiv este unul foarte valoros și agentul economic care va construi complexul locativ va putea obține profituri foarte mari din vânzarea apartamentelor și a spațiilor comerciale.

Deși scandalul privind construcția complexului rezidențial de lângă Grădina Botanică a izbucnit încă acum câteva săptămâni, primarul Capitalei a încercat să pară neinformat despre construcția unui microcartier pe o suprafață de aproape 8 hectare.


"Eu nu cunosc detalii referitor la acest, cum se numește, PUZ la Burebista, de asta v-am întrebat pe dumneavoastră."


"Eu vreau să spun că o parte din criticile aduse sunt, cumva, relevante. De ele trebuie să se țină cont la etapa de elaborare a proiectului de execuție, inclusiv, la partea de gestionare a traficului și a accesului transportului în zona respectivă, inclusiv a transportului public."


În schimb, Ion Ceban a fost suficient de informat pentru a-i raporta președintelui PSRM, Igor Dodon, despre scandalul imobiliar. După întâlnirea cu Ceban și consilierii socialiști, Dodon a criticat pe pagina sa de facebook protestul consilierilor PAS menționând că "sălile de ședințe nu sunt un ring de box, ci o platformă de idei și dezbateri ".

Comentariul lui Dodon a fost publicat la doar câteva ore după ce președintele Platformei DA, care este și consilier municipal, a postat pe pagina sa de facebook critici la adresa foștilor colegi din Blocul "ACUM". Andrei Năstase a negat că ar fi intrat în cârdășie cu PSRM și i-a calificat pe cei din PAS drept "populiști" și "artizani ai sabotării dezvoltării orașului". 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.