Mai mult de jumătate dintre deputații care vor forma viitorul Parlament vor deține pentru prima dată această funcție
Embed:
Mai mult de jumătate dintre deputații care vor forma viitorul Parlament vor deține pentru prima dată această funcție

Mai mult de jumătate dintre deputații care vor forma viitorul Parlament vor deține pentru prima dată această funcție. Majoritatea vin din business, Justiție și Învățământ. Sunt și aleși ai poporului care în ultimii doi ani nu au avut niciun loc de muncă. 

Potrivit portalului alegeri.md, dintre cei 101 parlamentari aleși atât pe lista de partid, cât și în circumscripțiile uninominale, 62 vor ocupa pentru prima dată funcția de deputat. Cu cei mai mulți oameni noi va veni Blocul ACUM, intrat și el pentru prima oară în Legislativ. Mai exact, din cele 26 de mandate obținute, doar trei aparțin unor persoane care au mai deținut funcția de parlamentar, fiind desemnați de alte partide.

Este vorba despre liberal-democratul Maria Ciobanu, fostul liberal Lilian Carp și fostul democrat Oazu Nantoi. Ceilalți sunt fără experiență parlamentară. În plus, cei mai mulți dintre ei sunt șomeri. Printre cei care, cu ajutorul votului cetățenilor, vor obține un loc de muncă este și Liviu Vovc de la Platforma DA.

Potrivit declarației de avere, în ultimii doi ani, Vovc a fost șomer și trăiește din banii soției și dintr-o bursă. Și colegul său de partid, Dinu Plângău a declarat zero venituri în ultimii doi ani, deși, pe foaie, deține funcția de coordonator de proiecte în cadrul unui ONG. Printre cei care vor ocupa fotoliul de deputat este și Inga Grigoriu, care, în ultimii ani, s-a remarcat prin declarații critice la adresa guvernării făcute în timpul mai multor proteste.

Potrivit CV-ului prezentat la CEC, ea este licențiată în arte dramatice și a activat în mai multe organizații obștești. Nici șeful lor de partid, Andrei Năstase nu a avut în perioada 2017-2018 câștiguri din salariu și nu a achitat niciun impozit pe venit. Funcția de bază fiind doar cea de președinte al PPDA. Și partenerul de bloc electoral, Maia Sandu, va avea salariu pentru prima dată în ultimii doi ani, datorită funcției de parlamentar.

Partidul Socialiștilor, la fel, aduce nume noi pe arena politică. Din cei 35 de deputați, 16 vor intra pentru prima dată în Legislativ. Printre ei se numără Victor Gaiciuc, fost ministru al Apărării și Alexandr Usatîi, fost viceprimar al municipiului Bălți. De asemenea, în Parlamentul va ajunge și un deputat din Adunarea Populară a Găgăuziei, Ivanna Koksal.

Potrivit portalului moldovacurată, Koksal este una dintre aleșii care au absentat cel mai des de la ședințele Adunării Populare, iar pe durata mandatului său nu a înregistrat nicio inițiativă legislativă.

Și Partidul Democrat va avea deputați noi. 14 din cei 30 sunt la primul lor mandat. Cei mai mulți însă au o experiență bogată din punct de vedere politic. Printre ei este și președintele raionului Ungheni, Ludmila Guzun, dar și actualii miniștri: Monica Babuc, Nicolae Ciubuc și Alexandru Jizdan.

Partidul Șor, care intră pentru prima dată în Parlament, nu are niciun deputat cu experiență legislativă. Aproape toți sunt de profesie economiști și juriști. Pe lângă Ilan Șor, care este primar al orașului Orhei din 2015, a câștigat un mandat de deputat și jucătoare de tenis, Marina Tauber, actual primar al satului Jora de Mijloc.

Printre viitorii deputați ai acestei formațiuni se regăsește Petru Jardan, directorul companiei care gestionează Aeroportul din Chișinău.

Datorită sistemului mixt de vot, au obținut mandat de deputat trei candidați independenți. Doi dintre ei sunt la primul mandat. Este vorba despre Ion Groza, președintele raionului Cahul și Viorel Melnic, fost șef al Serviciului Vamal, dar și fost viceministru al Economiei.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.