Mai multe posibilități pentru tinerii din Ungheni. În biblioteca Dimitrie Cantemir din localitate s-a deschis un centru de inovații
Embed:
Mai multe posibilități pentru tinerii din Ungheni. În biblioteca Dimitrie Cantemir din localitate s-a deschis un centru de inovații

Tinerii din raionul Ungheni au acum posibilitatea să se dezvolte și să-și petreacă util timpul în incinta bibliotecii Dimitrie Cantemir din oraș. Acolo, astăzi, a fost deschis un centru de inovații, dotat cu imprimante 3D, dispozitive de tăiat cu laser, mașini de cusut moderne și kituri de robotică.

Din prima zi, laboratorul digital a fost invadat de mai mulți tineri din Ungheni, care au testat toate dispozitivele și au construit roboți.

O altă atracție a centrului de inovații este imprimanta 3D, care poate fi testată gratuit de toți doritorii. 

Băieții din localitate au la dispoziție și un dispozitiv dotat cu laser, care poate tăia plasticul și lemnul, iar fetele își pot împrospăta garderoba la o mașină modernă de cusut și brodat.

"Face o figură. Este foarte ușor de lucrat. În dependență de lucrarea care o au pot coase liber un coș de pernă, la o băsmăluță se poate diferite și floricele și steluțe și frunzulițe", a spus voluntara Rodica Guțu.

La deschiderea laboratului au participat atât finanțatorii proiectului, cât și reprezentanți ai Ministerului Educației.

"Mă bucur mult să fiu alături de dumneavoastră la lansarea centrului FabLab din Ungheni. Această cooperare formează o sinergie unică dintre bibliotecile publice, domeniul educației, cultură, antreprenoriat și sectorul IT", a afirmat șefa Misiunii USAID în Moldova, Karen Hilliard.

"Biblioteca publică nu doar ca un spațiu de lectură, dar ca un spațiu care în primul rând asigură accesul comunității la serviciu moderne, la servicii care vin în ajutorul lor", a menționat secretarul de stat în Ministerul Educației, Andrei Chistol.

Directoarea bibliotecii spune că, datorită laboratorului, instituția va fi vizitată de mai mulți tineri, care au acum cu ce să-și ocupe timpul.

"O să avem și alte servicii pe lângă serviciile pe care le prestează astăzi biblioteca acum, avem și un serviciu și mai modern. O să fie mai multe solicitări. Liceele s-au înscris deja", a precizat directorul bibliotecii Dimitrie Cantemir din Ungheni, Nadejda Mihai.

Laboratoare precum acesta din Ungheni vor mai fi deschise în raioanele Drochia și Cahul. Aceste trei centre de inovații vor fi dotate cu tehnică performantă în valoare de 30 de mii de dolari, bani oferiți de Programul Novateca și Proiectul de Competitivitate din Moldova.

Luna viitoare, de aceste tehnologii vor putea beneficia și locuitorii Capitalei, în incinta Universității Tehnice. 

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.