Mai multe școli din țară nu mai pot plăti salariile profesorilor și facturile. Ce soluții au autoritățile locale
Embed:
Mai multe școli din țară nu mai pot plăti salariile profesorilor și facturile. Ce soluții au autoritățile locale

Fără bani pentru facturi și salariile profesorilor. În această situație s-au pomenit mai multe școli din țară, unde numărul de elevi a scăzut drastic, iar cheltuielile au rămas aceleași.
Se întâmplă din cauză că suma de bani alocată de autorități este direct proporțională cu numărul de elevi din instituția de învățământ.
Cele mai multe dintre aceste școli supraviețuiesc de pe o zi pe alta, din banii oferiți cu țârâita de autoritățile locale.
Sindicatele din Educație susțin că politica de finanțare trebuie revizuită urgent.

"Școlile mici practic suntem la limita de a nu exista, din cauza deficitului de buget care se crează."

În raionul Ialoveni, 12 școli se confruntă cu probleme financiare, iar una dintre ele se află în satul Ruseștii Vechi, din comuna Ruseștii Noi. Valentina Căpățînă este profesoară de 43 de ani la școala - grădiniță din localitate. Femeia spune că pe tot parcursul verii nu și-a primit salariul.

"Este unica sursă, altceva nu am decât salariul. Ne-am descurcat cam greu, am avut de gazificat casa, însă cu ajutorul copiilor ne-am descurcat."

Problemele financiar apar din cauza numărului mic de elevi, spune directorul instituției.

"Numărul de copii este foarte mic și care în baza de formulă nu acoperă cheltuielile care sunt necesare pentru existența instituției pe întregul parcursului anului."

Profesorii din această școală și-au primit totuși salariile la începutul lunii septembrie, după ce autoritățile au alocat resurse financiare în acest sens. Primarul spune însă că acești bani vor ajunge doar până în decembrie.

"Consiliul raional a aprobat 170 de mii de lei, consiliul comunal 150 de mii, astfel putem să ajungem până la 31 decembrie 2021. În 2022, bugetul va fi preconizat iar același și iarăși ajungem în vară cu aceeași problemă."

Conducerea raionului Ialoveni susține că pentru a nu ajunge din nou în aceeași situație, este necesar ca școlile cu un număr mic de elevi să fie transformate în filiale ale școlilor de circumscripție.

"Dacă în cazul că noi vom avea deficit și nu se va putea soluționa, deci noi vom merge pe reorganizarea instituțiilor de învățământ, adică instituțiile mici să fie reorganizate în instituțiile mai mare."

Tot cu această problemă se confruntă și unele școli din raionul Rezina.

"Este formula finanțare per elev și iată până aici le-a ajuns bugetul. De aici încolo, nu mai au, adică până la sfârșitul anului nu le ajunge o sumă oarecare de bani pentru instituțiile care sunt mici și nu le ajung conform finanțării actuale."

Potrivit sindicatelor din Educație, autoritățile ar trebui să aloce mai mulți bani pentru școlile care au puțini elevi.

"Dacă nu o să fie alocate sursele financiare respective, după necesitate, cu coeficientele respective, atunci la administrația publică locală de gradul I sau II, îi va fi foarte dificil să acopere acest deficit bugetar. "

În fiecare raion din țară, până la 20 la sută dintre școli se confruntă cu deficit bugetar. Am solicitat o reacție de la Ministerul Finanțelor și de la Ministerul Educației, dar până acum nu am primit niciun răspuns.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.