MAI vine cu precizări, după ce SIS a atenționat despre riscurile deschiderii secțiilor de votare în stânga Nistrului
Embed:
MAI vine cu precizări, după ce SIS a atenționat despre riscurile deschiderii secțiilor de votare în stânga Nistrului

Ministerul de Interne dă asigurări că are suficiente resurse pentru a asigura securitatea în timpul scrutinului din 11 iulie la secțiile de votare ce ar putea fi deschise la Corjova, Bender și Dubăsari, asta în timp ce Serviciul de Informații și Securitate avertizează că aceasta ar putea fi o decizie riscantă.
Potrivit SIS, aceste localități, cu regim sporit de securitate, nu sunt controlate în realitate de autoritățile constituționale de la Chișinău și pot apărea pericole la adresa securității naționale.
Secretarul General al Comisiei Electorale Centrale, Maxim Lebedinschi, susține însă că decizia de a deschide câte o secție de votare în aceste localități nu este una finală, iar instituția așteaptă un răspuns oficial de la Biroul de Integrare.

Ministerul Afacerilor Interne precizează că are suficienți polițiști pentru a asigura ordinea publică la Corjova, Bender și Dubăsari în ziua alegerilor parlamentare anticipate.


"Ministerul Afacerilor Interne are toate capacitățile logistice și de personal pentru a asigura ordinea publică și securitatea buletinelor de vot la aceste noi secții de votare. Decizia finală de a suplimenta efectivul dislocat va fi luată doar după examinarea acestui subiect în cadrul Comisiei Unificate de Control. Pentru a vedea de câți oameni avem nevoie acolo trebuie să fie o decizie"

Membrii Comisiei Electorale Centrale susțin că decizia privind deschiderea acestor secții de votare urmează să fie discutată în această săptămâna cu Biroul pentru Reintegrare și ministerul Afacerilor Interne, în format lărgit.


"CEC s-a adresat către MAI, dumnealor ne-au spus că au suficiente forțe pentru menținerea ordinii publice, însă pentru aceste două locații posibil să fie necesar de a introduce forțe suplimentare. Acest aspect va fi discutat în cadrul Comisiei Unificate de Control. După ce o să avem un răspuns, e posibil sau nu e posibil, noi vom decide se reduc aceste secții, se reamplasează sau ce se întâmplă cu ele. Până atunci suntem în așteptare".


Serviciul de Informații și Securitate atenționează însă că deschiderea secțiilor în aceste localități ce nu sunt controlate, de facto, de autoritățile constituționale ale Republicii Moldova ar putea comporta riscuri. SIS susține că în ziua alegerilor nu va putea fi asigurată activitatea imparțială a structurilor paramilitare de la Tiraspol. În acest context, potrivit SIS, ar putea fi create premise pentru fraudarea alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie. Din 2011, autoritățile de la Chișinău nu au mai deschis secție de votare în Corjova din cauza intervenției așa numitor milițieni transnistreni.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.