Maia Sandu la prima ședință a CSS: Corupția este cel mai mare pericol pentru Moldova și cetățenii săi
Embed:
Maia Sandu la prima ședință a CSS: Corupția este cel mai mare pericol pentru Moldova și cetățenii săi

Delapidările din bugetul public, înstrăinarea voluntară a proprietăților statului, lipsa de independență a justiției și persecutarea primarilor pe motive politice. Acestea au fost temele de discuție la prima ședință a Consiliului Suprem de Securitate în noua componență. O atenție deosebită a fost acordată luptei impotriva corupției, care în opinia șefului statului, Maia Sandu, este cel mai mare pericol în adresa țării și a cetățenilor săi. În partea publică a ședinței, care a durat aproape jumătate de oră, președintele a specificat că mai mulți reprezentanți ai instituțiilor statului nu-și îndeplinesc atribuțiile în lupta împotriva corupției și pentru asta riscă să fie "pedepsiți" de cetățeni. După ședință nu au fost făcute declarații pentru presă.

În debutul ședinței Consiliului Suprem de Securitate, Maia Sandu a avut un mesaj către instituțiile care trebuie să combată corupția.


"Nicăieri din altă parte nu s-a făcut spălări de bani mai mare de câteva ori decât PIB-ul țării. Între timp, ne-am pricopsit de o sumedenie de instituții, menite să facă justiție. În timp ce corupția crește, dar nu se vede niciun efort."


Șeful statului a dat de înțeles că subiectul ar putea provoca o revoltă în masă a cetățenilor, dacă instituțiile statului nu-și vor schimba atitudinea în lupta împotriva corupției.


"Eu am câștigat votul la aproape un milion de oameni, pentru ca să curățăm țara de corupție. Asta am promis eu oamenilor și mort-copt asta vom face. Dacă nu o să opriți dumneavoastră corupția, oamenii o să iasă în stradă și o să vă pedepsească cum știu ei."


În cadrul ședinței, au fost stabilite zece subiecte prioritare pentru agenda următoarelor întruniri ale Consiliului Suprem de Securitate. Printre acestea se numără furtul din sistemul bancar, concesionarea Aeroportului Chișinău,
dosarul companiilor de asigurări, dosarul "Laundromat" și capacitatea de răspuns a statului la consecințele pandemiei de COVID-19.


Luni, Maia Sandu a semnat un decret privind numirea noilor membri ai CSS. Astfel, din noua componență fac parte deputații PAS Igor Grosu și Sergiu Litvinenco, dar și parlamentarul Platformei DA Chiril Moțpan. În listă se regăsesc și câțiva experți din societatea civilă, printre care Vladislav Kulminski, expert în probleme de politică internă și securitate. Recent, Maia Sandu a modificat regulamentul Consiliului Suprem de Securitate. Astfel, membrii CSS trebuie să dețină cetățenia Republicii Moldova, să cunoască limba română și să nu aibă antecedente penale. Din lista celor numiți de Sandu mai fac parte secretarul general al Președinției, Andrei Spînu, consilierul președintelui în domeniul justiției, Olesea Stamate, cel în domeniul economic, Veaceslav Negruța, dar și Ala Nemerenco responsabilă de sănătate.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.