Marchează centenarul. Mii de oameni au participat la un miting organizat în PMAN
Embed:
Marchează centenarul. Mii de oameni au participat la un miting organizat în PMAN

Mii de oameni au participat astăzi la Adunarea Centenară, organizată cu ocazia împlinirii a sută de ani de la unirea Basarabiei cu România. Mitingul a avut loc în Piața Marii Adunări Naționale și a adunat atât oameni din mai multe localități din republică, dar și de peste Prut. Evenimentul a decurs pașnic, însă polițiștii au reținut pentru documentare peste 20 de provocatori.  

Peste șapte mii de oameni de pe ambele maluri ale Prutului serbează centenarul Unirii în Piața Marii Adunări Naționale de la Chișinău. Evenimentul este supravegheat de zeci de polițiști, iar circulația rutieră a fost sistată. În cadrul manifestației a fost adoptată o declarație de unire simbolică între Republica Moldova și România. Documentul va fi prezentat ulterior deputaților din parlamentele celor două țări.

Participantii au venit în Piața Marii Adunări Naționale în marș.  

Mitingul a început cu intonarea imnului Republici Moldova, apoi cu cel al României.

La eveniment au venit oameni din mai multe localități de peste Prut. 

Printre cei prezenți la manifestație a fost observat și un bărbat cu drapelul SUA.

Unii tineri care au venit la miting nu știau cu ce ocazie a fost organizat acesta.

Unioniștii au cerut deputaților de la Chișinău și București să convoace o ședință comună unde să semneze o declarație prin care să fie recunoscut actul de unire a Basarabiei cu România din 1918.

"Am adoptat o singură rezoluție, proclamație unirea Republicii cu România",a zis organizatorul Vlad Bilețchi.

"Câți oameni participă la manifestație? - 100 de mii de oameni", a spus organizatorul George Simion.

Deși organizatorii au anunțat că la eveniment au participat o sută de mii de oameni, potrivit poliției, la miting au venit în jur de șapte mii de persoane. Mitingul a decurs pașnic, însă oamenii legii au reținut 21 de tineri care se îndreptau spre Piața Marii Adunări Național cu măști pe față.

"Un grup din 21 de tineri, îmbrăcați în haine sportive, cu fața astupată cu măști, cu rucsacuri în spate și mâinile în mănuși speciale se îndreptau spre mulțime. Poliția a reacționat prompt și i-a izolat. În rucsacurile lor au fost găsite bite de baseball și alte obiecte interzise", a zis șeful adjunct al IGP, Gheoghe Cavcaliuc.

16 dintre aceștia sunt minori. La sediul Inspectoratului de Poliție Buiucani au fost chemați și părinții lor pentru ca suspecții să poată fi audiați. Oamenii legii au inițiat un proces penal pentru huliganism.

La finalul manifestației,participanții au dansat hora unirii.

Până acum, 130 de localități din Republica Moldova au semnat declarații simbolice de Unire cu România.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.