Marea artistă plastică Valentina Rusu-Ciobanu, petrecută pe ultimul drum cu onoruri militare
Embed:
Marea artistă plastică Valentina Rusu-Ciobanu, petrecută pe ultimul drum cu onoruri militare

Zi de doliu Național în Republica Moldova!
Marea pictoriță Valentina Rusu-Ciobanu a fost astăzi condusă pe ultimul drum de rude, prieteni, oameni de cultură, politicieni și toți cei care i-au admirat operele.
Înainte de a ajunge la Cimitirul Cimitirul Central de pe strada Armenească, acolo unde a fost înmormântată artista, cortegiul funerar a făcut un popas la Monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt.
Oamenii i-au adus un ultim omagiu și au menționat că operele pictoriței reprezintă o valoare inestimabilă pentru patrimoniul cultural al țării noastre.După slujba de pomenire de la Catedrala "Sfânta Teodora de la Sihla", cortegiul funerar s-a îndreptat spre monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt, acolo unde au fost expuse mai multe picturi realizate de Valentina Rusu-Ciobanu.La ceremonia funerară au venit mai mulți oficiali, care i-au adus un ultim omagiu pictoriței.

"O personalitate inegalabilă în istoria culturii naționale. Zbor lin stimată doamnă, Valentina Rusu-Ciobanu. Noi rămânem triști și umili în fața talentului dumneavoastră."


Directorul Muzeului Național de Artă afirmă că Valentina Rusu-Ciobanu este unul dintre ultimii artiști formați în perioada interbelică, iar operele ei vor fi valorificate și în continuare în cadrul expozițiilor.

"Este o mare pierdere. chiar dacă dânsa în ultimii ani s-a retras din spațiul public, ea mereu era prezentă și va rămâne în inimile noastre prezentă. Ea a influențat demersul artistic și peisajul creator de la noi, de aceea va trebui să facem tot ce este posibil ca să o punem în valoare."

Sicriul cu corpul neînsuflețit al pictoriței a fost dus ulterior la Cimitirul Central de pe strada Armenească din Capitală, acolo unde marea artistă a fost înmormântată. Cei care au cunoscut-o pe Valentina Rusu-Ciobanu spun că profunzimea operei sale rămâne încă a fi descoperită de generațiile următoare.

"E o pierdere mare pentru țara noastră, pentru Republica noastră. Ea a fost martor ocular la foarte multe evenimente și foarte multe tragedii și istorii. Valentina Rusu Ciobanu a fost un tandem extraordinar."

"Va rămâne în memorie ca o culoare frumoasă plină de lumină, plină de încărcătură a vieții, ca iarba prin asfalt ."

Valentina Rusu-Ciobanu a încetat din viață în data de 1 noiembrie, la vârsta de 101 ani.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.