Marea mobilizare. Muncitori, salvatori și militari fac curat în Capitală
Embed:
Marea mobilizare. Muncitori, salvatori și militari fac curat în Capitală

Dimineață gălăgioasă în Capitală. Locuitorii orașului s-au trezit cu noaptea-n-cap de la sunetul drujbelor electrice. Asta după ce mii de oameni s-au mobilizat, la îndemnul premierului Pavel Filip, pentru a face ordine pe străzile și în curțile din Chișinău.

Angajații de la "Spații Verzi", ajutați de militari, salvatori, polițiști și voluntari, au strâns crengile căzute și au tăiat copacii rupți, în urma ninsorilor puternice de la sfârșitul săptămânii trecute.

Dimineața, militarii, polițiștii și salvatorii au fost aliniați și instruiți să fie prudenți la cablurile care atârnă. După ce au trecut instructajul, ei s-au apucat de lucru.

"Am ieșit astăzi la propunerea prim-ministrului să facem curat, salubrizarea copacilor după calamitățile naturale. Suntem dispuși să lucrăm cât trebuie", a menționat angajatul S.A. "Termoelectrica", Sergiu Berezan.

"Vorbim de 25 sectoare de lucru în care sunt implicați la fiecare sector aproximativ 200 de oameni. E vorba de o echipă combinată pompieri, polițiști, carabinieri și ostași", a declarat ofițerul de presă, SPCSE, Liliana Pușcașu.

Militarii și salvatorii muncesc deja de o săptămână cot la cot cu cei 520 de angajați ai întreprinderii "Spații verzi".

"Crengile acestea de încărcat e foarte greu. Ne lovim, ne zgâriem dar mergem înainte, ce să facem", a specificat angajata Î.M. "Spații Verzi", Lidia Bortă.

Muncitorii se plâng că locuitorii Capitalei nu au ieșit să le dea o mână de ajutor nici măcar în propriile curți.

Un grup de părinți, care își duc copiii la grădinița nr. 210 din Capitală, s-au mobilizat, totuși, și au făcut ordine în curtea instituției.

Crengile și arborii adunați se depozitează la Stadionul Republican.

"Astea mai groase le lăsăm pe loc, deja autoritățile publice o să le colecteze", a spus angajatul S.A. "Termoelectrica", Alexandru Panovici.

"În rezultatul activității desfășurate până la moment au fost încărcate camioane și efectuate 764 de curse, copaci și crengi către locurile de depozitare. În total, până la moment, au fost curățate 52 de străzi. Pe parcursul zilei, în diferite localități au fost efectuate lucrări de pompare a apei. În raionul Strășeni, raionul Hâncești, UTA Găgăuzia și raionul Cahul a fost monitprizată starea lacurilor care prezentau pericol până la moment", a precizat șeful Statului Major, AN, Ghenadie Barbu.

Angajații instituțiilor de forță vor lucra și mâine alături de autorități.Potrivit datelor Primăriei, în urma ninsorilor abundente, în Capitală s-au rupt aproximativ 10 mii de copaci. Autoritățile municipale au estimat pagubele provocate de urgie la 70 de milioane de lei.

 

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.