Mașinile cu numere transnistrene vor putea traversa în continuare frontiera moldo-ucraineană
Embed:
Mașinile cu numere transnistrene vor putea traversa în continuare frontiera moldo-ucraineană

Locuitorii din stânga Nistrului vor putea traversa în continuare frontiera moldo-ucraineană cu mașini cu numere ale regiunii transnistrene. Autoritățile de la Chișinău și Kiev au convenit să amâne aplicarea interdicției, care urma să intre în vigoare astăzi, 15 ianuarie. Premierul interimar Aureliu Ciocoi a menționat că, în scurt timp, cele două state urmează să stabilească un nou termen pentru introducerea restricției."Era incertitudine, va fi sau nu va fi Guvern, respectiv, s-a decis să amânăm un pic, cu o săptămână-două, anunțul oficial. Guvernul a plecat în demisie. Suntem acum în mandat interimar. Din acest motiv, s-a decis amânare nu cu mult, nu vreau să dau o dată exactă, dar credeți-mă nu va fi pe mult timp amânată aplicarea acestui exercițiu, urmând ca să convenim cu partea ucraineană dată exactă."


Am încercat să aflăm dacă subiectul a fost discutat în cadrul întrevederii de la Kiev a șefului statului, Maia Sandu, cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Consilierul prezidențial în comunicare, Sorina Ștefîrță a spus că are nevoie de timp pentru a se documenta și deocamdată nu poate să ne răspundă la această întrebare.


Joi, într-un comunicat pentru presă, reprezentanții ministerului de Externe au explicat că au solicitat această amânare întrucât nu au fost întreprinse măsuri suficiente pentru a informa cetățenii din regiunea transnistreană a Republicii Moldova despre noile reglementări. Precizările au venit după ce deputatul Platformei Demnitate și Adevăr Igor Munteanu a scris pe pagina sa de Facebook că aceasta solicitare este "lingura de dohot aruncată în relația cu Kievul". În aceste condiții, deputatul consideră că subiectul trebuie discutat în cadrul ședinței Consiliului Suprem de Securitate pentru a afla motivele acestei solicitări și a analiza impactul ei.


Din 2018 și până în prezent, două oficii ale Agenției Servicii Publice, din Tiraspol și Râbnița, eliberează numere de înmatriculare neutre care conțin trei litere și trei cifre. Datorită plăcuțelor de înmatriculare neutre, șoferii din stânga Nistrului sunt admiși în traficul internațional fără niciun impediment.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.