Medicii de la Institutul de Medicină Urgentă au restabilit aproape în totalitate mâna mutilată a unui bărbat de 42 de ani
Embed:
Medicii de la Institutul de Medicină Urgentă au restabilit aproape în totalitate mâna mutilată a unui bărbat de 42 de ani

Medicii de la Urgență au reușit să restabilească din fragmente mâna unui bărbat de 42 de ani din satul Mîndîc, raionul Drochia. Performanța a fost posibilă datorită unui microscop de cinci milioane de lei, care a fost cumpărat la sfârșitul anului trecut. Pacientul și-a accidentat mâna în timp ce încerca să mărunțească niște crengi. 

"Durere, mare durere. Încă singur cu mâna am învârtit de roată și am scos mâna din șilcorniță. Așa cum mă dure, dar așa am scos mîna. Urât, urât arata mâna", a spus pacientul Teodor Brinișteri.

Bărbatul și-a mutilat mâna în tocător, într-o clipă de neatenție. Primul ajutor i-a fost acordat de medicii din Drochia, după care, pacientul a fost transportat de urgență la Chișinău. 

"Oasele erau fracturate, tendoanele, vasele, nervii. Practic la distanta de vre-o 10-15 toate aceste formatiuni erau lezate. Este mai ușor pentru medic, pentru chirurg atunci când este un traumatism cu toporul, prin tăiere, cu obiecte tăioase. Fiindcă vasele, nervii, tendoanele se lezează la un nivel", a mneționat microchirurgul Anatolie Calistru.

Medicii de la Spitalul de Urgență au reușit să restabilească mâna bărbatului în cadrul a două intervenții chirurgicale, cu ajutorul unui microscop performant. Utilajul a fost procurat anul trecut și a costat în jur de cinci milioane de lei. Până atunci, chirurgii utilizau un microscop cu o vechime de 30 de ani. 

"Erau parametri din anii 1986. Acesta l-am primit anul trecut. Ca să va dați seama, cum ar fi un mercedes de prin anii 80 și un mercedes de anul trecut", a mai adăugat microchirurgul Anatolie Calistru.

Teodor Brinișteri urmează să parcurgă o perioadă lungă de reabilitare. Deși trei dintre degete au fost restabilite doar parțial, bărbatul spune că este mulțumit de rezultat. Speră că va primi o pensie de invaliditate, întrucât trebuie să-și întrețină cele două fete. 

"Câte o mie de lei macar. Doi copii de scoală, nu sunt de măritat. Una e în clasa a-7-a și una în a 4-a. Macar cât de cât", a precizat pacientul Teodor Brinișteri.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.