Medicii epidemiologi din Capitală sunt în alertă! Tot mai mulți copii se îmbolnăvesc de scarlatină
Embed:
Medicii epidemiologi din Capitală sunt în alertă! Tot mai mulți copii se îmbolnăvesc de scarlatină

Medicii epidemiologi din Capitală sunt îngrijorați și nu exclud izbucnirea unui focar de scarlatină. În decembrie 2017, în Chișinău au fost înregistrate 43 de cazuri de infectare, iar luna trecută cifra bolnavilor s-a dublat. Astfel, medicii prognozează pentru luna următoare o perioadă critică. 

Acum o săptămână, micuța Nica s-a simțit rău când a revenit acasă de la grădiniță, iar a doua zi pe corpul ei au apărut mai multe erupții.

"Aveam erupții pe tot corpul și mă durea gâtul, nu puteam înghiți fără durere și nu știam ce să fac", a zis pacienta Nica Silatic.

"Scarlatina a fost pentru noi o diagnoză groaznică, dar am aflat că, de fapt, se tratează destul de ușor. Timp de șase zile, copilul a primit antibiotice, Cefraxon. Fata va merge din nou la grădiniță peste două săptămâni. Deocamdată, va fi izolată de alți copii", a spus mama pacientei Vita Silatic.

Medicii epidemiologi spun că, în cazul în care un copil care frecventează grădinița sau un elev se îmbolnăvește de scarlatină, conducerea instituției de învățământ este obligată să anunțe Centrul de Sănătate Publică și să facă dezinfecții în clădire. De asemenea, grupul de copii cu care a interacționat bolnavul se va afla în vizorul medicilor timp de șapte zile.

"Din numărul total de cazuri atât în 2016 cît și în 2017 s-au îmbolnăvit în 99% doar copii de la 0 pînă la 17 ani. Mai frecvent s-au îmbolnăvit copii de la 3-6 ani. din numarul acesta de copii peste 90% sunt copii institutionalizați, adică care frecventează gradinițile de copii", a afirmat medicul epidemiolog, CNSP, Zinaida Ceban.

Scarlatina se transmite pe cale aeriană și este foarte contagioasă.

"Spre sfârșitul primei zile sau la a doua zi apar erupții pe piele. Are erupții multe pe obraji și ei capătă aspect așa roșu, îmbujurat, buzele sunt carminate, limba la începutul bolii este cu depozit sabural, este albă, după asta capătă un aspect de limba zmeurie", a spus directorul, Spitalul Municipal de Boli Contagioase la Copii, Ludmila Bîrcă.

Medicii recomandă să ne adresăm la specialist imediat după apariția primelor simptome, întrucât, netratată la timp, scarlatina poate afecta inima, rinichii și oasele. Anul trecut, în Capitală au fost înregistrate 335 de cazuri de infectare cu acest virus, iar printre bolnavi s-a numărat un singur adult, restul fiind copii.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.