Membrii Consiliului Audiovizualului ar putea fi demiși printr-un vot politic al Parlamentului, modificare înaintată de PAS
Embed:
Membrii Consiliului Audiovizualului ar putea fi demiși printr-un vot politic al Parlamentului, modificare înaintată de PAS

Încă un pas spre desființarea inamovibilității și independenței mandatelor membrilor Consiliului Audiovizualului.
Deputații majorității parlamentare vin cu noi modificări la Codul serviciilor media audiovizuale, prin care propun ca membrii CA să fie demiși printr-un vot politic al Parlamentului.
Conducerea Consiliului Audiovizualului a calificat documentul drept o catastrofă pentru domeniu.

Una dintre prevederile proiectului se referă la completarea articolului 87 din Codul serviciilor media audiovizuale cu un nou aliniat care prevede că membrii CA vor putea fi demiși in corpore, dacă raportul anual de activitate a instituției va fi respins de Parlament. Deputații PAS nu ascund faptul că vor să modifice legea doar pentru a putea demite actuala componență a CA.

"- Ați văzut critici și din partea CA, și din partea ONG-urilor că este, de fapt, o încercare... - Vor fi dezbateri, vor fi discuții. Noi considerăm că este cazul ca Parlamentul să-și asume ca să vină profesioniști și pe bune să contribuie la îmbunătățirea situației."

Președintele Consiliului Audiovizualului, Ala Ursu-Antoci, susține că proiectul nu a fost consultat cu reprezentanții instituției pe care o conduce, iar scopul final al inițiativei este subordonarea politică a CA.

"Eu consider că asta este un proiect-catastrofă. Asta este o subordonare politică, cât de dur nu ar sunt, este o subordonare politică, atât a Consiliului Audiovizualului. Nu știm după care criteriu va fi evaluat, nu am văzut nimic, nu știm. Când am văzut și se propune modificarea articolului 87, noi am înțeles că e gata, a eșuat acel proiect de lege, ne obligă să venim în plenul Parlamentului, prezentăm raportul și ne demit după asta la pachet."

Proiectul de lege propus de deputații PAS vine în contextul unei alte inițiative, votate recent de majoritatea parlamentară, fără dezbateri publice. Documentul desființează inamovibilitatea mandatelor membrilor Comisiei Naționale a Pieței Financiare, ai Consiliul Concurenței, ai Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor și Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică. Acesta prevede posibilitatea demiterii conducerii acestor instituții în baza unei evaluări. Ulterior, mai multe ONG-uri de media au denunțat riscul de subordonare politică a membrilor Consiliului Audiovizualului prin intermediul modificărilor legislative, adoptate de PAS, care prevăd că aceștia pot fi demiși în orice moment de către majoritatea parlamentară. Declarația a fost semnată de Centrul Independent de Jurnalism, Asociația Presei Electronice, Centrul "Acces Info" și Asociația Media Guard. În document se precizează că noile norme nu doar că nu fortifică independența Consiliului Audiovizualului, dar chiar fac această instituție dependentă de voința politică și pot determina membrii CA să ia decizii pe placul puterii.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.