Meseria care oferă a doua viață pentru păsările și animalele împăiate. Una dintre cele mai intersante profesii practicate la Muzeul de Etnografie
Embed:
Meseria care oferă a doua viață pentru păsările și animalele împăiate. Una dintre cele mai intersante profesii practicate la Muzeul de Etnografie

Se ocupă cu restaurarea animalelor și păsărilor împăiate.
Vorbim despre taxidermiști, o meserie practicată în țara noastră de doi specialiști ai Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală din Capitală.
Serghei Cubani și Vladimir Nichiforov lucrează de zeci de ani în acest domeniu și spun că este una dintre cele mai interesante profesii, care din păcate, nu este prea populară.

Vladimir Nichiforov lucrează în domeniul taxidermiei de mai bine de 30 de ani. Bărbatul spune că meseria necesită concentrare maximă pentru ca produsul final să fie unul de excepție.

"Noi facem totul, și păsări și animale, cum s-ar zice din toate domeniile. În general, noi aici ne ocupăm cu restaurarea lucrărilor vechi, care se află în depozitul muzeului. Și deja în același timp ne ocupăm și de exponatele care se află în interiorul muzeului."


Cel mai greu, spun specialiștii, este să redai forma, astfel încât oamenii să nu înțeleagă dacă animalul este împăiat sau viu.


"Desigur că obiectele mici sunt cel mai greu de realizat. Iată cu acestă pasăre botgros mă joc de trei săptămâni, pentru că era într-o stare groaznică. Fiecare pană trebuie aranjată, lipită. E tare greu să lucrezi cu ele."


Serghei Cubani spune că lucrează în muzeu din 1966, iar de atunci atelierul de creație a devenit a doua casă. Bărbatul spune că împreună cu colegul său restaurează exponate care au deja o sută de ani.


"Iată această vitrină a fost realizată de fondatorul muzeului Osterman. Este una dintre primele lui vitrine. Iată gorniță, liliac, gaiță, treaba noastră este să restaurăm totul. Să aranjăm penele, să scoatem praful, să dezinfectăm, ca astea să stea încă sute de ani."

Unele exponate sunt deosebit de prețioase.


"În fața voatră se află vulturul Grif. Este o pasărea care a dispărut de ani de zile deja. Această pasăre are aproximativ 110 - 120 de ani așa cum a fost făcută de Osterman, fondatorul muzeului."


Specialiștii spun că este nevoie de câteva luni de muncă pentru fiecare exponat.


"Se aduce pasarea, ea nu trebuie să fie șifonată, penele să nu fie distruse. Ea se usucă câteva zile, după care se începe prepararea ei. Se taie și se pune amidon de cartofi. După ce este pregătită pielea se începe prelucrarea ei. Pregătim cu ce o să fie umplut, se poate cu polistiren, cu strușcă sau din ce puteți. Încă o dată se dezinfectează și rămâne pentru a doua viață."Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală din Capitală are în colecția sa peste 1500 de exponate realizate de taxidermiști.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.