Mai multe grădinițe din țară ar putea fi redeschise mai devreme de 1 septembrie. Ce condiții va fi nevoie de respectat
Embed:
Mai multe grădinițe din țară ar putea fi redeschise mai devreme de 1 septembrie. Ce condiții va fi nevoie de respectat

Grădinițele din unele raioane ale țării, dar și câteva dintre cele private din Capitală, ar putea să se redeschidă mai devreme de 1 septembrie. Cel puțin asta afirmă șeful Agenției  Naționale pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună. În cadrul unei emisuni televizate, acesta a precizat că în satele și orașele care s-au confruntat cu infectări în masă, există deja o imunitate colectivă, iar riscul îmbolnăvirilor este mult mai mic.

Șeful ANSP, Nicolae Furtună, spune că principala condiție pentru redeschiderea grădinițelor este respectarea strictă a măsurilor de igienă atât din partea personalului, cât și a copiilor, care le vor frecventa.

"Ei au șanse mai mari, dar nu doar private, sunt și grădinițe de stat care au condiții bune și pot să deschidă. Au un număr mai mic de copii. Nu poți să îmbraci copilului masca și mănușile de protectie. Asta nu e că fără sens, asta e nuștiu din care operă. De aceea trebuie să le asiguri celelalte condiții."

Șeful ANSP mai spune că cele mai problematice sunt grădinițele cu personal cu vârsta de peste 65 de ani.

" Dacă personalul grădiniței constituie 70 la sută persoane peste 65 de ani, dar noi avem asemenea grădinițe, eu nu m-aș aventura să deschid asemnea grădinițe."

Potrivit ultimei hotărâri a Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, deschiderea grupelor se va putea realiza eșalonat, cu un număr redus de copii. Fiecare grupă, frecventată de micuți cu vârsta între 2 și 4 ani, ar putea primi cel mult câte opt copii, iar în grupele pentru categoria de vârstă 4 - 6 ani se vor putea afla concomitent câte 12 copii. Micuții care vor frecventa grădinița în această perioadă urmează să fie selectați chiar de către reponsabilii instituției, în funcție de nevoile stringente ale familiilor din care provin. Prioritate vor avea însă copiii ai căror părinți muncesc. În mod special, se va pune accent pe copiii lucrătorilor medicali, ai polițiștilor, dar si pe cei din familii social vulnerabile. Se mai propune ca grădinițele să activeze în baza unui program redus, de cel mult șapte ore. În această perioadă, vor fi interzise matineele, sărbătorirea zilelor de naștere, excursiile, dar și adunările de părinți. O parte din instituțiile preșcolare a luat deja măsurile cerute de autorități și sunt gata să primească copiii. Un exemplu este și Grădinița nr. 182, din sectorul Botanica al Capitalei.


" Au fost repartizate pentru primele două, trei luni dezinfectante pentru mâini, termometre digitale, viziere de protecție, termometre non-contact, dezinfectante pentru mâini pentru copii, suporturi dozatoare. Covorașe de igienizare. Astea le pui la intrare cu dezinfectant și fiecare copil intră și șterge piciorușele.

Directorul Grădiniței nr. 182, Tatiana Cogut, spune că din cele 13 grupe vor fi redeschise doar opt dintre ele. În prima perioadă, copiii cu vârsta cuprinsă între doi și patru ani, nu vor fi primiți.

"Toate categoriile de lucrători din grădiniță au fost instruiți în regim online. Pe urmă în grădiniță au fost iarăși instruitii despre pașii care trebuie să fie îndepliniți de fiecare lucrător, în fiecare minută, secundă de lucru."

Directorul instituției mai spune că va organiza o ședință online cu părinții, pentru a le explica regulile de care trebuie să țină cont atunci când își aduc copiii la grădiniță. Educatoare sunt și ele gata de muncă. Acestea spun că au pregătit deja zonele unde copiii își vor desfășura activitățile și au instalat marcaje speciale astfel încât micuții să poată păstra distanța socială.

"Această grupă este pregătită pentru a primi zece copilași. Vedeți că sunt câte două scaune la masă, iar distanța dintre copiii este foarte bună. Jucăriile au fost toate dezinfectate, iar cele moi care nu puteau fi dezinfectate au fost luate din grupă. Ele vor fi dezinfectate de trei ori pe zi."

Potrivit deciziei Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, grădinițele rămân închise până în data de 1 septembrie.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.