Microcartier fără infrastructură: Consilierul municipal Nicolai Rusol nu a votat pentru proiect
Embed:
Microcartier fără infrastructură: Consilierul municipal Nicolai Rusol nu a votat pentru proiect

Consilierul comuniștilor din CMC, Nicolai Rusol critică proiectul de modificare a Planului Urbanistic Zonal a terenului de 7,8 hectare din sectorul Botanica. Alesul municipal este de părere că acolo trebuie dezvoltată, în primul rând, infrastructura socială și susține că nu a votat pentru acest document, așa cum s-a vehiculat anterior în presă. Documentul a fost votat cu mare scandal în Consiliul Municipal. Atunci, președintele fracțiunii PAS, Vasile Grădinaru, a reclamat formarea coaliției neoficiale între Platforma DA și PSRM, pe care a numit-o "coaliția mafiei imobiliare", acuzații care au fost respinse de cei vizați.

Nicolai Rusol susține că nu este de acord ca pe terenul de aproape opt hectare să fie construit un complex rezidențial și se desolidarizează de votul dat de colegii lui din CMC.

"Ei planifică să construiască foarte multe blocuri, dar dezvoltatorul nu asigură infrastructura necesară. Acolo nu sunt planificate nici școli, nici spitale, nici grădinițe. Dar terenul acesta este cam izolat. Oamenii nu vor putea locui în condiții normale în acel microcartier."

Și evaluatorul imobiliar Olga Vorobiova este de părere că dezvoltatorul imobiliar trebuie obligat să asigure infrastructura socială și rutieră în zonă. Mai ales că pe acest teren vor fi construite blocuri care vor avea, în total, 2000 de apartamente.

„Școala care este acolo, numărul 60, este practic singura din apropiere. Grădinițe în acea zonă nu sunt. Totul este mai sus de bulevardul Dacia. Lângă așa un complex, neapărat trebuie să fie școală și, cel puțin, două grădinițe.”

Anterior, consilierii din PSRM, Platforma DA, PUN și PDM au votat pentru modificarea planului urbanistic zonal al unui teren din perimetrul străzilor Burebista - Sarmizegetuza și Grădina Botanică. Acesta are o suprafață de aproape opt hectare și, până acum, pe el se afla o fostă uzină. O parte din acest teren a fost privatizat cu prețul de 770 de euro pentru un ar.

„Terenul este foarte mare. În cazul de față, 7,8 ha. Reiese că este o vânzare angro, plus el este ocupat, necesită lucrări de demolare. În cazul de față, rezultă că un ar ar valora 10, 12 mii de euro. Asta înseamnă că pământul costă 8,6 milioane. Faptul că este o bucată de teren „foarte dulce”, este indiscutabil.”

Proiectul de modificare a Planului Urbanistic Zonal a fost votat cu mare scandal de consilierii municipali. Atunci, aleșii locali din PAS i-au acuzat pe colegii lor din PSRM și Platforma DA că au creat "coaliția mafiei imobiliare". Mai mult, aleșii locali nu și-au împărțit doar acuzații, ci și s-a îmbrâncit și s-au bătut.

"Pentru chestii funciare, există alianța pe care am numit-o noi în Consiliul Municipal "Mafia Imobiliară", dintre Platforma DA și PSRM și aliații săi, care votează anume chestii funciare și chestii problematice."

Grădinaru mai spunea că cei din Platforma DA au încercat să-l convingă să voteze pentru aprobarea proiectului. Pe de altă parte, vicepreședintele fracțiunii Platformei DA, Aliona Mandatii, spune că, de fapt, proiectul a fost promovat de socialiști, iar colegii ei nu au primit nimic în schimbul votului. Socialistul Vasile Chirtoca menționa că proiectul va dezvolta orașul. Pe terenul de aproape opt hectare urmează să fie construite 20 blocuri, cu până la 20 de etaje. În cazul în care va exista solicitare din partea locatarilor, dezvoltatorul promite să construiască și o grădiniță.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.