A doua zi de proteste violente la Minsk. Mii de oameni au ieșit în stradă invocând fraudarea alegerilor de duminică
Embed:
A doua zi de proteste violente la Minsk. Mii de oameni au ieșit în stradă invocând fraudarea alegerilor de duminică

A doua noapte de proteste violente din Minsk s-a soldat cu moartea unui manifestant. O grenadă a explodat în mâinile unui bărbat în momentul în care s-ar fi pregătit să o arunce în direcția forțelor de ordine. Informația a fost confirmată de autoritățile bieloruse. "Pleacă" este mesajul pe care l-au strigat la unison mii de oameni adunați pe străzi. Mașinile s-au oprit din trafic și au claxonat, în timp ce manifestanții au aplaudat. Vă atenționăm că urmează imagini cu puternic impact emoțional.

Forțele de ordine s-au manifestat și ele foarte activ, așa cum a promis președintele Lukașenko. Au lansat grenade lacrimogene, au folosit tunuri de apă și au tras cu gloanțe de cauciuc. Unii protestatari au fost bătuți, iar alții târâți pe străzi și arestați. Printre cei răniți a fost și un șofer al unui mijloc de transport în comun. În imaginile publicate pe internet se vede cum șoferul zace la pământ într-o baltă de sânge, iar un grup de oameni încearcă să-l ajute.

Pe rețelele sociale a apărut un video în care se pot observa mai mulți oameni întinși la pământ, în curtea unui Departament al Poliției din Minsk, păziți de câțiva agenți cu fețele acoperite. Se presupune că printre persoanele culcate la pământ ar fi și oameni decedați. Scena a fost surprinsă de la geamul unui apartament.

"Foarte mulți oameni culcați unul lângă altul. Și uite cum se comportă cu ei, ca niște porci. Îi omoară și își bat joc. Nimănui nu permit să intre acolo. Uite cum stau, ticăloșii!"

De la izbucnirea protestelor, accesul la internet a fost limitat în Belarus pentru ca participanții la proteste să nu poată comunica. Aseară, oponenta puterii, Svetlana Tihanovskaia, a fost de negăsit. Nici măcar membrii echipei sale nu dețineau vreo informație. În această dimineață, ministrul de Externe al Vilnius a anunțat pe contul său de Twitter că Tihanovskaia este în Lituania și se află în siguranță. Asta după ce tot el, aseară, și-a manifestat îngrijorarea față de dispariția ei. După câteva ore, Svetlana Tihanovskaia a distribuit o înregistrare video, în care apare profund emoționată. Ea a precizat că decizia de a părăsi țara îi aparține și că nu a fost influențată de apropiații săi. În același timp, a dat de înțeles că s-ar fi făcut presiuni asupra sa.

"Mulți o să mă înțeleagă, mulți o să mă condamne, dar nu doresc nimănui să se afle în situația în care m-am pomenit eu, să iau o astfel de hotărâre. Oameni buni, aveți grijă de voi. Nicio viață omenească nu merită ceea ce se întâmplă acum în țară. Copiii sunt cei mai importanți oameni din viață."

La scurt timp, a fost distribuit un alt video. De această dată, Svetlana Tihanovskaia face apel calm. În timp ce citește de pe o foaie, ea cere protestatarilor să renunțe la manifestații.

"Cetățenii țării au făcut alegerea. Cu recunoștință și multă căldură, mă adresez tuturor oamenilor care m-au susținut în tot acest timp. Dragi cetățeni, fac apel la bunăstare și la respectarea legilor. Sunt împotriva vărsărilor de sânge și a violențelor. Vă rog să nu vă împotriviți forțelor de ordine și să nu mai ieșiți pe străzi, să nu vă puneți viețile în pericol."

De cealaltă parte, liderul belarus i-a numit pe protestatari niște oi, conduse de păpușari.

"Vedem niște păpușari. Un grup de păpușari provine din Cehia. Aceștia continuă să facă presiuni, să aibă cerințe. Tot ei insistă să fie aduși în stradă cât mai mulți oameni și pledează pentru dialog pentru predarea puterii pe cale pașnică."

Teritoriile din Belarus, unde au loc proteste au fost marcate și pe o hartă, creată de Google. Amploarea lor au atras atenția comunității internaționale. Secretarul american de stat, Mike Pompeo, a transmis că SUA condamnă cu fermitate violența împotriva protestatarilor și reținerea susținătorilor opoziției. De asemenea, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a condamnat reprimarea manifestanților și a cerut numărarea corectă a voturilor. Iar Guvernul Germaniei a transmis că are mari îndoieli privind modul în care s-au desfășurat alegerile din Belarus. Unii editorialiști străini comentează că Lukașenko a câștigat puterea, dar a pierdut poporul, în timp ce alții susțin că începe sfârșitul erei lui Lukașenko. După prezidențialele de duminică, acesta a obținut 80 de procente din totalul sufragiilor, în timp ce principala sa oponentă, Svetlana Tihanovskaia, fostă profesoară de engleză, aproape 10 procente din voturi. Ieri, ea a transmis că deține dovezi clare că scorul obținut după scrutin e în favoarea ei și că nu recunoaște rezultatele acestor alegeri.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.