Ministerul Culturii solicită primăriei sistarea construcției parcării multietajate de pe strada 31 August din Chișinău
Embed:
Ministerul Culturii solicită primăriei sistarea construcției parcării multietajate de pe strada 31 August din Chișinău

Ministerul Culturii solicită sistarea construcției parcării multietajate de pe strada 31 August din Capitală.
Într-o scrisoare expediată Primarului de Chișinău, se menționează că parcarea va aduce prejudicii grave clădirii fostului Seminar Teologic, care este monument de arhitectură protejat de stat.
Consilierul primarului, Natalia Ixari, a refuzat să comenteze solicitarea Ministerului, iar reprezentanții companiei care se ocupă de proiect susțin că parcarea nu va afecta clădirile din preajmă.


Solicitarea a fost transmisă de ministrul Culturii după întrevederea de săptămâna trecută cu primarul de Chișinău. Atunci, Sergiu Prodan a scris pe rețelele de socializare că Primăria și Ministerul au o viziune comună ce ține de protejarea monumentelor istorice din Capitală, iar construcția parcării va avea un impact negativ asupra clădirii din preajmă.

''În scrisoarea adresată primăriei se precizează că parcarea este una fără argumentări de ordin istorico-arhitectural. Potrivit reprezentanților ministerului, construcția va distruge spațiul verde adiacent, închizând accesul vizual la fațada de sud a edificiului de patrimoniu și va crea un focar permanent de vibrații și de emanație de gaze dăunătoare pentru integritatea edificiul istoric, dar și pentru colecțiile de carte de patrimoniu păstrate în clădire''.


Solicitată telefonic, consilierul primarului general, Natalia Ixari, a refuzat să comenteze scrisoarea Ministerului.
Pe de altă parte, prorectorul Universității Tehnice Daniela Pojar ne-a comunicat că agentul economic a luat în locațiune de la universitate terenul și că acțiunile lui depind de actele pe care le-a eliberat Primăria.
Compania de construcții responsabilă de ridicarea parcării susține că deține toate actele necesare și că parcarea nu va afecta nici într-un fel clădirile adiacente. Reprezentanții companiei au menșionat că ''discuția apărută în spațiul public nu este de ordin tehnic, ecologic, arheologic sau arhitectural, iar din acest motiv se abțin de la orice comentariu.

În data de 31 mai, primarul Ion Ceban a anunțat despre lansarea lucrărilor de construcție a unei parcări multietajate cu 40 de locuri, pe un teren de lângă Universitatea Tehnică. Costul lucrărilor se estimează la 500 de mii de euro, iar antreprenorul promite că parcarea va fi gata până în octombrie. Acesta s-a angajat să repare și sistemul de canalizare din zonă și dă asigurări că va respecta termenul limită de dare în exploatare a proiectului.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.