Ministerul Finanțelor vrea să majoreze de 2,5 ori taxa pentru profitul obținut din vânzarea locuințelor
Embed:
Ministerul Finanțelor vrea să majoreze de 2,5 ori taxa pentru profitul obținut din vânzarea locuințelor

Ministerul Finanțelor vrea să majoreze de 2,5 ori taxa plătită de moldoveni pentru profitul obținut din vânzarea locuințelor. Plățile mai mari vor deveni lege din 1 ianuarie 2020, dacă modificările la Codul Fiscal vor trece și de Parlament. 

Impozitarea tranzacțiilor imobiliare este un subiect complicat pentru majoritatea contribuabililor. De exemplu, în cazul în care ați cumpărat un apartament cu 400 de mii de lei, dar îl vindeți cu 500 de mii și obțineți un profit de 100 de mii de lei, atunci a cincea parte din acest profit, adică 20 de mii de lei, este impozitată acum de stat cu 12 %. Ceea ce reprezintă 2.400 de lei.

În cazul în care Codul Fiscal va fi modificat, atunci din întâi ianuarie va fi supus impozitării jumătatea din suma profitului și nu a cincea parte așa cum este în prezent. Adică impozitul de 12% va fi aplicat pentru 50 de mii de lei și va constitui 6.000 de lei.

Astfel vânzătorul va plăti statului cu 3.600 de lei mai mult decât în prezent. Ceea ce înseamnă că persoanele care vor obține profit din vânzări imobiliare după 1 ianuarie 2020 vor fi obligați să achite o taxă de 2,5 ori mai mare decât în 2019.

Moldovenii, care își înregistrau astăzi tranzacțiile la Oficiul Cadastral Chișinău, au rămas surprinși de intenția guvernării.

Taxa ce vizează tranzacțiile imobiliare nu este unica ce urmează să fie majorată din întâi ianuarie 2020. Guvernarea vrea să dubleze TVA-ul pentru localuri și hoteluri, să impoziteze tichetele de masă și să anuleze scutirile personale pentru moldovenii cu salarii mari.

Fosta guvernare, precum și mai mulți oameni de afaceri au criticat sporirea poverii fiscale, fiind convinși că toate acestea nu vor aduce încasări suplimentare la buget.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.