Ministrul Agriculturii: ”Majorarea prețului la gaz va duce inevitabil la scumpirea produselor alimentare”
Embed:
Ministrul Agriculturii: ”Majorarea prețului la gaz va duce inevitabil la scumpirea produselor alimentare”

Majorarea prețului pentru furnizarea gazelor naturale va duce inevitabil la scumpirea produselor alimentare. De această părere este ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Viorel Gherciu. Acesta i-a îndemnat pe antreprenorii din domeniu, în contextul în care Moldovagaz le-a recomandat să micșoreze consumul de gaze, să producă cantități mai mici de marfă. În replică, agenții economici susțin că acest lucru este imposibil.

"Mulți agenți economici, ar putea să își replanifice procesul de procesare sau să apeleze la surse alternative. Noi, suntem conștienți că odată cu scumpirea imputurilor se scumpește și produl finit. Bineînțeles că economia Moldovei, la fel este afectată în lanț."

Producătorii susțin că și-au planificat deja cantitățile de marfă pe care trebuie să le producă și este imposibil să reducă consumul de gaze în aceste condiții.

"Dacă vorbim de partea industrială eu nu cred că producătorii ar putea să reducă consumul de gaze. Ei au echipamente care au un consum stabilit și totul depinde de producere. În cazul acesta trebuie să reduci producerea, dacă să reduci consumul de gaze. "

În plus, directorul combinatului de panificație din Bălți afirmă că utilajul întreprinderii nu poate fi conectat la alte surse de alimentare.

"Noi dacă avem producere și vânzări zilnice nu putem reduce consumul de gaze. În cazul dat rămâne să căutăm surse alternative, dar ele nu se găsesc așa repede. Nu există posibilitatea de a conecta la alte surse. Dacă ești pe gaz, altă sursă e energia electrică sau energia electrică recuperabilă sau energia verde, dar asta este imposibil."

Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare a dat asigurări că autoritățile vor veni cu măsuri de compensare a pierderilor.

"Sperăm că, industria alimentară autohtonă va putea să facă față acestor provocări. Guvernul are mai multe instrumente de-a interveni și sunt și careva compensații eventual necesare pentru a fi efectuate. Se întâmplă niște lucruri care sunt anomalice pentru economia mondială, nu doar pentru economia Moldovei. "

Miercuri, Moldovagaz le-a cerut consumatorilor industriali să micșoreze consumul de gaze și să utilizeze, după posibilitate, combustibil alternativ. Asta pentru că, din 1 octombrie,
Gazprom livrează țării noastre cu o treime mai puțin gaz decât volumul necesar. Potrivit companiei, pentru a acoperi acest deficit sunt utilizate rezervele din conductele magistrale, ceea ce duce la scăderea presiunii în sistemul de transport al gazelor.
Moldovagaz a explicat că nu este gaz suficient deoarece contractul de livrare a fost prelungit cu câteva ore înainte de expirarea acestuia, iar Gazprom nu a avut temei legal până atunci de a crea rezerve care să fie transportate prin Ucraina în țara noastră.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.