Ministrul interimar al Sănătății: Avem bani suficienți pentru imunizarea a 70 la sută din populația țării
Embed:
Ministrul interimar al Sănătății: Avem bani suficienți pentru imunizarea a 70 la sută din populația țării

Avem suficienți bani pentru a cumpăra doze de vaccin pentru imunizarea a 70 la sută din populația țării. Asta le-a spus astăzi deputaților ministrul interimar al Sănătății, Tatiana Zatîc. Până acum însă, autoritățile nu au cumpărat nicio doză de ser, iar campania de vaccinare a început cu donații.

"Există mijloace financiare suficiente pentru procurarea vaccinului. Și avem mijloace suficiente. Avem posibilitatea de a procura toată cantitatea necesară atât la preț preferențial prin platforma COVAX, cât și la preț de achiziție publică. Pentru a acoperi necesitățile populației și a atinge acel obiectiv de 70%. "

Potrivit datelor Ministerului Sănătății, este vorba de peste un miliard de lei. Cei mai mulți bani, aproape 527 de milioane de lei, ar putea fi oferiți de Banca Mondială. Autoritățile negociază acum contractarea unui credit. Alte 212 milioane de lei au fost împrumutate în cadrul proiectului Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei. 55 de milioane sunt de la Compania Națională de Asigurări în Medicină, iar Guvernul poate contribui cu aproximativ 280 de milioane de lei din Fondul de rezervă și din Fondul de intervenție.

"Când vine vorba de sănătatea și viața oamenilor, chiar nu ar trebui să fie loc de politizare. Cu toții am așteptat cu sufletul la gură să apară vaccinul în țară. Unii încearcă acum să saboteze și să submineze procesul, punând în pericol viața și sănătatea oamenilor."

Între timp, președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a precizat că este dreptul fiecărui cetățean de a decide dacă se imunizează și cu ce fel de ser.

"Fac și eu un apel către toți deputații în primul rând, și către toți politicienii din țară. Haideți să nu facem abuz, să nu facem politică pe sănătatea cetățenilor. Vaccinarea este benevolă. Fiecare cetățean trebuie să-și aleagă cu care vaccin să se vaccineze. În primul rând să fie protejați cei din prima linie. "

Iar președintele țării, Maia Sandu, îi îndeamnă pe oameni să se vaccineze, în condițiile în care, potrivit datelor oficiale, la fiecare oră moare câte o persoană.

"Să luăm lucrurile în serios și să nu lăsăm ca eforturile medicilor, eforturile de protecție și procesul de vaccinare să fie în zadar. Vaccinați-vă când vine rândul vostru. Vaccinul salvează vieți. "


Campania de vaccinare în țara noastră a început în data de 2 martie, cu doze de ser AstraZeneca din lotul donat de autoritățile de la București. Potrivit Ministerului Sănătății, până în prezent, țara noastră a autorizat doar trei vaccinuri, Pfizer, AstraZeneca și Sputnik V.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.